Część malin można też wrzucić do ciasta i wymieszać – trzeba to jednak zrobić delikatnie, by nie rozgnieść owoców. Racuchy można też polać płynnym miodem, syropem klonowym lub posypać cukrem pudrem. Jeśli macie rano więcej czasu, warto pokusić się o przygotowanie sosu czekoladowego: 50 g gorzkiej czekolady trzeba rozpuścić z dodatkiem 50 g śmietany 36%, cały czas mieszając, aż masa będzie gładka. Pod koniec można też dodać 1 łyżkę rumu, brandy lub bourbonu.
Przygotowanie: 25 min
Składniki na 2 porcje:
- 350 ml mleka
- 320 g mąki pszennej
- 300 g malin
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 jajko
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
-
Mleko przelać do miski. Dodać mąkę, cukier i cukier z wanilią oraz 1 jajko. Składniki zmiksować.
-
Maliny przebrać, opłukać i odstawić na sicie do ocieknięcia.
-
Na patelni rozgrzać olej. Wykładać za pomocą łyżki porcje ciasta i smażyć niewielkie racuszki z dwóch stron na złoty kolor.
-
Racuchy podawać posypane świeżymi malinami.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie