Aromatyczne, pełne smaku warzywa upieczone z dodatkiem pary, podane w towarzystwie sezamowego sosu to wykwintna, ale łatwa w przygotowaniu przekąska.
Czas przygotowania: 50 min
Składniki na 2 porcje:
- 250 g czarnej soczewicy (beluga)
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 pęczek młodej marchwi
- 4 szalotki
- 250 g bobu
- 1 opakowanie kiełków rukwi wodnej (mikro)
- 1/2 opakowania zielonego groszku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sos sezamowy:
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sok z 1 cytryny (lub więcej do smaku)
- 5 łyżek ciemnej pasty sezamowej Tahini
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu
Sposób przyrządzenia:
-
Soczewicę ugotować w 500 ml osolonej wody, po czym odcedzić i odstawić na bok.
-
Szparagi, szalotki oraz marchew skropić oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Przełożyć na blachę wyścieloną pergaminem i piec przy użyciu pary w temp. 200°C ok. 20 minut.
-
Bób wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez 4-5 minuty, a następnie odcedzić, przełożyć do miski z lodowatą wodą i obrać (zimna woda ułatwi usuwanie skórki).
-
Składniki na sos zmiksować na gładką masę – powinna być nieco rzadsza od ciasta na naleśniki. Jeśli jest zbyt gęsta, dodać odrobinę wody.
-
Na talerzu ułożyć garść kiełków rukwi, a na nich czarną soczewicę, marchew, szparagi, szalotki, zielony groszek i bób. Całość skropić sosem sezamowym.
Przepis opracowany przez Michała Lachura z użyciem piekarnika Candy FCPKS826XL/E z funkcją pieczenia z dodatkiem pary:
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie