Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Sałatka z pieczonych warzyw z czarną soczewicą

Męska kuchnia
|
09.03.2022

Warzywa pieczone na parze zachowują wyrazisty smak i wszystkie wartości odżywcze, a przy tym wyglądają bardzo apetycznie. Sałatka z takich warzyw będzie przyjemnym dodatkiem do dań lub samodzielnym posiłkiem na przykład w letni wieczór.

Tagi: danie

Sałatka z pieczonych warzyw z czarną soczewicą
Pieczone na parze warzywa z sosem sezamowym

Aromatyczne, pełne smaku warzywa upieczone z dodatkiem pary, podane w towarzystwie sezamowego sosu to wykwintna, ale łatwa w przygotowaniu przekąska.

 

Czas przygotowania: 50 min

 

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g czarnej soczewicy (beluga)
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 pęczek młodej marchwi
  • 4 szalotki
  • 250 g bobu
  • 1 opakowanie kiełków rukwi wodnej (mikro)
  • 1/2 opakowania zielonego groszku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sos sezamowy:

  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sok z 1 cytryny (lub więcej do smaku)
  • 5 łyżek ciemnej pasty sezamowej Tahini
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu

Sposób przyrządzenia:

  1. Soczewicę ugotować w 500 ml osolonej wody, po czym odcedzić i odstawić na bok.
     
  2. Szparagi, szalotki oraz marchew skropić oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Przełożyć na blachę wyścieloną pergaminem i piec przy użyciu pary w temp. 200°C ok. 20 minut.
     
  3. Bób wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez 4-5 minuty, a następnie odcedzić, przełożyć do miski z lodowatą wodą i obrać (zimna woda ułatwi usuwanie skórki). 
     
  4. Składniki na sos zmiksować na gładką masę – powinna być nieco rzadsza od ciasta na naleśniki. Jeśli jest zbyt gęsta, dodać odrobinę wody.
     
  5. Na talerzu ułożyć garść kiełków rukwi, a na nich czarną soczewicę, marchew, szparagi, szalotki, zielony groszek i bób. Całość skropić sosem sezamowym.
     

Przepis opracowany przez Michała Lachura z użyciem piekarnika Candy FCPKS826XL/E z funkcją pieczenia z dodatkiem pary:

Piekarnik z możliwością pieczenia z dodatkiem pary Candy FCPKS826XL/E

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie