Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Grillowana wołowina z sosem musztardowo-paprykowym

Męska kuchnia

Męska kuchnia Grillowana wołowina z sosem musztardowo-paprykowym

Dobrze zamarynowane mięso, nadziane na patyczek i wrzucone na grilla, podawane z gęstym, ciemnym sosem. Doskonała przekąska lub przystawka na miłe spotkanie ze znajomymi.

Tagi: wołowina , grill

Męska kuchnia Grillowana wołowina z sosem musztardowo-paprykowym

Podstawa

  • 0,5 kg mięsa wołowego

Marynata

  • 60 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 30 ml soku z cytryny
  • 30 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • 1/2 łyżeczki soli

Sos musztardowo-paprykowy

  • 30 ml musztardy
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 150 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka maggi
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • sól do smaku

Przygotuj mięso:

Umyj wołowinę i pokrój w ok 2-3 cm-owe kawałki i przełóż do plastikowej torebki.

Jak pozbyć się zapachu czosnku z rąk?

Aby pozbyć się intensywnego (i uporczywego) zapachu czosnku z rąk, wystarczy, że potrzesz je o jakikolwiek kawałek metalu (łyżeczkę, nóż, etc.).

 

 

 

 

Przygotuj marynatę:

  1. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.
     
  2. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty (możesz użyć do tego blendera).
     
  3. Zalej marynatą mięso, zawiąż woreczek i energicznie nim potrząśnij, tak, aby marynata oblała wszystkie kawałki mięsa. Włóż woreczek do dużej miski i wstaw do lodówki na 1 godz.

W międzyczasie przygotuj sos:

  1. Obierz i drobno posiekaj cebulę.
     
  2. Rozgrzej masło na patelni i przesmaż na nim cebulę.
     
  3. Gdy cebula się zeszkli, oprósz ją mąką, wlej bulion, dodaj musztardę i gotuj mieszając przez 10 min.
     
  4. Przetrzyj sos przez sito.
     
  5. Dopraw mieloną papryką (słodką i ostrą) oraz solą i ponownie zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia.

Zgrilluj mięso:

  1. Wyjmij mięso z lodówki, odsącz z marynaty (zachowując ją na potem).
     
  2. Nabijaj kawałki mięsa na drewniane patyczki i umieść na rozgrzanym grillu. Grilluj, aż mięso delikatnie się zrumieni i nie będzie surowe w środku. Pamiętaj o obracaniu mięsa podczas grillowania i polewaniu go marynatą aby nie wyschło.
     
  3. Gotowe mięso zdejmij z grilla. Podawaj z przygotowanym sosem musztardowo-paprykowym.

Mięso możesz podać w formie małych szaszłyków umieszczonych w kieliszkach z sosem (tak jak na zdjęciu) lub tradycyjnie, w formie dużych szaszłyków z sosem w większych miseczkach.

Jako dodatek do szaszłyków serwuj grillowane ziemniaki lub inne warzywa, grzanki z chleba czy bułki lub pszenne placki typu tortilla.

 

Przygotowane we współpracy z serwisem BarwySmakow.pl

Do tego pasuje sałatka z mango!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook