Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Tuńczyk sous vide – przepis Mateusza Zielonki

Męska kuchnia

Popularna wśród szefów kuchni metoda sous vide polega na gotowaniu potrawy w szczelnie zamkniętym woreczku próżniowym w wodzie o niezbyt wysokiej temperaturze lub w piekarniku z funkcją sous vide. Potrawa przygotowywana w ten sposób zachowuje niezwykłe walory smakowe i wszystkie wartości odżywcze. Razem ze zwycięzcą MasterChefa, Mateuszem Zielonką, udowadniamy, że przygotowanie wyśmienitego tuńczyka sous vide w domu nie jest trudne.

Tagi: przepis , kolacja , męska kuchnia , romantyczny wieczór , danie , popisowe danie

Tuńczyk sous vide
Delikatny tuńczyk z sosem śliwkowym i sałatką z ogórka

Mateusz Zielonka

Składniki:

  • tuńczyk – 150 g
  • oliwa z oliwek – 60 ml
  • śliwki żółte – 3 szt.
  • świeży imbir – 3 cm
  • sos sojowy – 50 ml
  • czosnek – 2 ząbki
  • syrop klonowy – 40 ml
  • limonka – 2 szt.
  • chili czerwone średnio ostre – 1 szt.
  • groszek cukrowy – 50 g
  • ogórek zielony – 100 g
  • świeża mięta – kilka gałązek
  • świeża kolendra – kilka gałązek
  • sól, pieprz, sezam
 

Sposób wykonania:

  • Tuńczyka oprósz lekko solą i pieprzem, umieść w worku próżniowym i dodaj oliwę oraz startą skórkę z 1 limonki.
  • W wolnowarze ustaw temperaturę: 41-43 stopnie i umieść w nim rybę na 30-40 min.
  • Ze śliwek usuń pestki, następnie zmiksuj je na dość gładką pulpę. Posiekaj imbir, czosnek i chili. Podsmaż je na odrobinie oliwy, następnie dodaj do nich pulpę ze śliwek zagotuj. Dodaj sos sojowy i miód. Gdy będzie ci czegoś brakowało… dodaj odrobinę limonki :)
  • Teraz przygotowuj sałatkę: ogórka dokładnie umyj, przekrój wzdłuż i usuń łyżką gniazda nasienne. Pokrój na dość grube (0,5 cm) księżyce. Groszek cukrowy pokrój w cienkie słupki. Miętę posiekaj. Zmieszaj wszystko, dodaj sok z limonki, odrobinę sezamu i czarnego pieprzu.
  • Podawaj kawałki tuńczyka na plamie sosu, razem z sałatką i świeżym pieczywem.

Przepis opracowany przez Mateusza Zielonkę z użyciem szuflady do pakowania próżniowego sous vide Hoover HVSD14SV. Urządzenie zostało wyposażone w trzy rodzaje próżni i programy automatyczne oraz Funkcję Chef, która jest idealna do przyrządzania marynowanych i nadziewanych mięs.

Mateusz użył również schładzarki strumieniowej - wolnowaru sous vide Hoover HBC450SV. Pozwala ona na szybkie chłodzenie; szybkie zamrażanie do -18°C, konserwację żywności w 0°C; sterylizację w niskiej temperaturze w -30°C, a także podgrzewanie potraw, slow cooking czy wyrastanie ciasta.

sous vide Hoover HVSD14SV
 szuflada do pakowania próżniowego sous vide Hoover HVSD14SV

schładzarka strumieniowa - wolnowar sous vide Hoover HBC450SV
schładzarka strumieniowa - wolnowar sous vide Hoover HBC450SV

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (1) / skomentuj / zobacz wszystkie

zeb
05 października 2019 o 20:24
Odpowiedz

temperatura wrzenia wody wynosi 100 stopni ,wiec podgrzewanie do temp.40 stopni nie jest gotowaniem....

~zeb

05.10.2019 20:24
1

Gorące tematy

facebook