Pałki kurczaka świetnie smakują z pieczonym czosnkiem – te ostre i wyraziste ząbki w piekarniku stają się łagodne i kremowe. Główki czosnku przekrój w poprzek na pół, posmaruj oliwą z oliwek i oprósz solą. Piecz ok. 30 minut w temp. 200ºC. To jest naprawdę pyszne!
Pieczony czosnek to już sam w sobie dobry pomysł na przekąskę do piwa. Można z niego też przygotować dip czosnkowy.
Przygotowanie: 15 minut + oczekiwanie
Pieczenie: 45 minut
Składniki na 6 sztuk:
- 6 podudzi (pałek) kurczaka
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki octu winnego lub białego wina wytrawnego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki chili w proszku
- 1/2 świeżej papryczki chili
- 1 łyżeczka startego imbiru
- sól
Sposób przyrządzenia:
-
Przygotować marynatę: miód połączyć z octem lub winem, startym imbirem oraz chili w proszku. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
-
Papryczkę chili drobno posiekać i wsypać do składników marynaty. Na końcu dodać szczyptę soli.
-
Pałki kurczaka opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć, po czym zalać przygotowaną marynatą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Pałki razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec ok. 45 minut – w trakcie pieczenia mięso przewracać co jakiś czas i podlewać powstałym sosem.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie