Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Grillowany morszczuk

Męska kuchnia
|
29.11.2021

Ryba z rusztu lub przyrządzona na patelni grillowej to świetny pomysł na zdrowy obiad. Polecamy podawać ją z pieczonymi warzywami lub duszonym na maśle szpinakiem. Po ten przepis warto sięgnąć szczególnie, gdy goni nas czas.

Tagi: danie

Grillowany morszczuk
Pieczona na grillu ryba w sosie musztardowym.

Jeśli lubimy zioła, do marynaty można dołożyć 1 łyżkę drobno posiekanej kolendry lub koperku. Jeśli danie przygotowujemy na ruszcie, warto użyć kosza do pieczenia ryb lub tacki – wtedy mamy pewność, że nie rozpadnie nam się podczas przewracania.

 

Przygotowanie: 20 min

 

Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety z morszczuka (bez skóry)
  • 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki ulubionej musztardy
  • pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:

  1. Filety opłukać i starannie osuszyć na ręczniku papierowym. Oprószyć ze wszystkich stron solą oraz pieprzem.
     
  2. Z połówki cytryny wycisnąć sok. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, olej oraz musztardę. Wymieszać.
     
  3. Filety posmarować przygotowaną marynatą i zrumienić na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Serwować od razu po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
     

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

 

Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie