Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Grillowana barramundi na szpinaku z pieczonymi ziemniakami

Męska kuchnia

Męska kuchnia Grillowana barramundi na szpinaku z pieczonymi ziemniakami

Filet albo stek z białej ryby, podany na szpinaku, można spotkać w menu niejednej restauracji. Nie jest to szczególnie oryginalne połączenie, ale za to świetnie się sprawdza, warto więc przygotować podobne danie w domu.

Tagi: cel , akt

Męska kuchnia Grillowana barramundi na szpinaku z pieczonymi ziemniakami

Użyj świeżego szpinaku; szpinak mrożony nigdy nie jest dobrym pomysłem. Barramundi, które wybrałem ze względu na delikatność i niemal zupełny brak ości, możesz zastąpić inną ulubioną rybą o białym mięsie.

Składniki:

  • 4 filety z barramundi
  • 250 g świeżego szpinaku (baby)
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 5 ziemniaków
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sok z cytryny
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • łyżeczka kminku
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
     
  2. Wyfiletuj barramundi.
     
  3. Przygotuj marynatę z soku z 1/2 cytryny, oliwy, posiekanej pietruszki, koperku, listków z jednej gałązki rozmarynu, soli oraz pieprzu. Dokładnie obtocz filety w marynacie i odstaw.
     
  4. Pokrój ziemniaki w łódeczki i włóż do żaroodpornego naczynia. Porządnie skrop je oliwą oraz niewielką ilością soku z cytryny. Dodaj rozgnieciony płaską stroną noża i posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz, nasiona kopru włoskiego, kminek i posiekane listki z jednej gałązki rozmarynu. Dokładnie wymieszaj, tak, by ziemniaki pokryły się oliwą, przyprawami i ziołami. Na koniec dodatkowo skrop ziemniaki niewielką ilością oliwy, aby mieć pewność, że ładnie się zrumienią, i wstaw je do pieca na 40 minut.
     
  5. Pozostałą część dania możesz przygotować, gdy ziemniaki będą już gotowe (zostaw je w wyłączonym, gorącym piekarniku) albo na kilka minut przed zakończeniem pieczenia.
     
  6. Podduś szpinak na głębokiej patelni. Kiedy zacznie się redukować, dodaj drobno posiekane dwa ząbki czosnku i sól. Gotowy szpinak powinien mieć całkowicie miękkie liście, ale o dość wyraźnie zachowanym kształcie. Dopraw całość sporą ilością pieprzu.
     
  7. W tym czasie usmaż rybę na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Nie trzymaj barramundi na ogniu zbyt długo, wystarczą mniej więcej 2 minuty z każdej strony.
     
  8. Na talerzach rozłóż porcje szpinaku, a na nim po dwa filety. Obok dołóż porcję upieczonych ziemniaków. Danie udekoruj koperkiem.

Smacznego!

 

Przepis przygotowany przez serwis

 

fot.: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka

Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty