Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Śliwki suszone z boczkiem

Męska kuchnia

Męska kuchnia Śliwki suszone z boczkiem

Gdzieś już widziałeś, próbowałeś i bardzo ci smakowały… To bardzo możliwe, bo ta przystawka jest dość popularna. Wygląda fajnie, pachnie wyśmienicie, a smakuje - wprost doskonale. A na dodatek jest naprawdę prosta w przygotowaniu i nie wymaga poświęcania długiego czasu. I co ważne - ma staropolski rodowód!

Tagi: przekąska , przystawka

Męska kuchnia Śliwki suszone z boczkiem

W naszej polskiej kuchni wszystko, co ma zapach wędzonki, jest mile widziane i z przyjemnością jadane. Oto łatwe i smaczne "co nieco" o mocnym, charakterystycznym aromacie. Świetny pomysł na szybką (15 minut) imprezową przystawkę.

Składniki (na ok. 15 sztuk)

  • 100 g suszonych śliwek
  • 70 g boczku wędzonego
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia
  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
 

Przygotowanie

  1. W garnuszku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć wrzuć do niej śliwki i zdejmij z ognia. Odstaw na ok. 3-4 min.
     
  2. W tym czasie pokrój boczek w cienkie, długie paski (tak aby było ich tyle, ile śliwek).
     
  3. Wlej łyżeczkę oleju na patelnię, rozprowadź tłuszcz po całej powierzchni za pomocą pędzelka lub kawałka ręcznika papierowego.
     
  4. Rozgrzej rozprowadzony tłuszcz i podsmaż na nim plastry boczku (tak aby lekko się zrumieniły ale nie spiekły).
     
  5. Odcedź śliwki na sicie.
     
  6. W miseczce wymieszaj oliwę oraz zioła, wrzuć do niej śliwki i wymieszaj, aby oliwa dokładnie pokryła suszone owoce.
     
  7. Każdą śliwkę owiń w kawałek boczku i nadziej na wykałaczkę. Przekąska jest gotowa!
     

Śliwki z boczkiem pięknie wyglądają podane w głębokiej miseczce. Talerz z przekąską dekoruj świeżymi ziołami np. bazylią, natką pietruszki, rozmarynem, etc.

Tak przygotowane śliwki dobrze smakują z małymi kromkami świeżego pieczywa.

Jako dodatek do maczania możesz podać chrzan, ćwikłę, majonez, ketchup lub ulubiony, wytrawny sos np. czosnkowy lub pomidorowy.

 

Przygotowane we współpracy z serwisem BarwySmakow.pl

Grzanki z serem owczym
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (1) / skomentuj / zobacz wszystkie

Zbynek
16 marca 2012 o 21:02
Odpowiedz

Brzmi dobrze. Trzeba będzie przeprowadzić testy!

~Zbynek

16.03.2012 21:02
1

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty