Te pulpeciki w wersji mini świetnie sprawdzą się jako zakąska na domówce. Najlepiej wbić w nie wykałaczki, by goście z łatwością mogli się częstować. Tak właśnie zostaje się królem imprezy!
Przygotowanie: 40 min + oczekiwanie
Składniki na 5 porcji:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 bułka kajzerka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 3 łyżki oleju sezamowego + 1 łyżeczka
- 5 łyżek sosu sojowego
- mąka pszenna do obtoczenia
- olej do smażenia
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 5 łyżek słodkiego sosu chili
- 3 łyżki ketchupu
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Bułkę zalać zimną wodą i odstawić na 10-15 minut, by zmiękła. Następnie dokładnie ją odcisnąć i rozdrobić, np. w malakserze.
-
Kajzerkę dołożyć do mięsa mielonego. Dodać jajko, słodką paprykę, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, 1 łyżeczkę oleju sezamowego oraz 1 łyżkę sosu sojowego. Doprawić solą i pieprzem. Składniki bardzo dobrze wymieszać.
-
Z mięsnej masy formować wilgotnymi dłońmi niewielkie pulpety. Następnie obtoczyć je w mące i zrumienić ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym oleju.
-
Bulion wlać do szerszego garnka i zagotować. Włożyć podsmażone pulpety (nie powinny być całkowicie zanurzone w wywarze). Gotować pod przykryciem ok. 15 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem.
-
Pozostały olej sezamowy i sos sojowy połączyć z keczupem oraz słodkim sosem chili. Wsypać 1 łyżeczkę czosnku granulowanego i wymieszać.
- Przygotowany sos wlać do garnka z pulpetami. Zagotować, ostrożnie mieszając co jakiś czas. Gotowe mięsne kulki można oprószyć sezamem.
reklama
Dowiedz się więcej o parowych sprzętach Amica tutaj >>
***
Więcej przepisów na pyszne dania na domówkę i nie tylko znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie