Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Minipulpety słodko-kwaśne

Męska kuchnia
|
10.03.2022

Małe kulki mięsa oblepione ze wszystkich stron pysznym sosem z azjatyckim charakterem, takie akurat na jeden kęs – to brzmi jak przekąska idealna. Lubimy sobie czasem usiąść przy piwie i po prostu porozmawiać o życiu. Ważne, by nigdy nie robić tego na pusty żołądek.

Tagi: danie

Minipulpety słodko-kwaśne
Mięsne kulki w wersji mini to idealna zakąsa na domówkę.

Te pulpeciki w wersji mini świetnie sprawdzą się jako zakąska na domówce. Najlepiej wbić w nie wykałaczki, by goście z łatwością mogli się częstować. Tak właśnie zostaje się królem imprezy!

 

Przygotowanie: 40 min + oczekiwanie

 

Składniki na 5 porcji:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 3 łyżki oleju sezamowego + 1 łyżeczka
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 5 łyżek słodkiego sosu chili
  • 3 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Bułkę zalać zimną wodą i odstawić na 10-15 minut, by zmiękła. Następnie dokładnie ją odcisnąć i rozdrobić, np. w malakserze.
     
  2. Kajzerkę dołożyć do mięsa mielonego. Dodać jajko, słodką paprykę, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, 1 łyżeczkę oleju sezamowego oraz 1 łyżkę sosu sojowego. Doprawić solą i pieprzem. Składniki bardzo dobrze wymieszać.
     
  3. Z mięsnej masy formować wilgotnymi dłońmi niewielkie pulpety. Następnie obtoczyć je w mące i zrumienić ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym oleju.
     
  4. Bulion wlać do szerszego garnka i zagotować. Włożyć podsmażone pulpety (nie powinny być całkowicie zanurzone w wywarze). Gotować pod przykryciem ok. 15 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem.
     
  5.  Pozostały olej sezamowy i sos sojowy połączyć z keczupem oraz słodkim sosem chili. Wsypać 1 łyżeczkę czosnku granulowanego i wymieszać.
     
  6. Przygotowany sos wlać do garnka z pulpetami. Zagotować, ostrożnie mieszając co jakiś czas. Gotowe mięsne kulki można oprószyć sezamem.

reklama

Dowiedz się więcej o parowych sprzętach Amica tutaj >>

***

Więcej przepisów na pyszne dania na domówkę i nie tylko znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie