Kurczak jest świetnym mięsem na grilla. Doskonale przejmuje smak i aromat marynaty, a w dodatku szybko się piecze. Podczas smażenia na ruszcie mięso można delikatnie skrapiać białym wytrawnym winem lub cydrem. Na pewno wzbogaci to smak naszego dania i sprawi, że kurczak będzie jeszcze delikatniejszy.
Przygotowanie: 35 min + oczekiwanie
Składniki na 3 porcje:
- 3 pojedyczne piersi kurczaka
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oleju
Salsa meksykańska:
- 1 awokado
- 1 duży pomidor
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 papryczki chili
- 1/2 małego pęczka kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Kolendrę, słodką i ostrą paprykę, czosnek granulowany, oregano, tymianek i biały pieprz przesypać do miseczki. Dołożyć skórkę i sok z 1/2 cytryny oraz olej. Całość dokładnie wymieszać.
-
Mięso opłukać i osuszyć. Piersi kurczaka równomiernie posmarować przygotowaną marynatą, po czym wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
-
Awokado obrać i pokroić w kostkę. Pomidor delikatnie naciąć, po czym zalać wrzątkiem. Usunąć skórkę. Pomidor pociąć w małą kostkę. Papryczkę chili i cebulę drobno posiekać.
-
Kolendrę pokroić i razem z 1 łyżką soku z cytryny dodać do składników salsy. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
-
Kurczaka smażyć po 3-4 minuty z każdej strony na mocno rozgrzanym ruszcie. Mięso podawać z salsą meksykańską.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie