Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Filety z grilla z meksykańską salsą

Męska kuchnia
|
09.03.2022

Gdy pogoda za oknem zaczyna dopisywać, w wielką radością wyciągamy nasze ruszty i oddajemy się przyjemności grillowania. W tym roku na pierwszy ogień wrzucamy kurczaka. Ale by nie czuł się samotnie na talerzu, dobraliśmy dla niego meksykańskie towarzystwo. Takiego duetu jeszcze nie było!

Tagi: danie

Filety z grilla z meksykańską salsą
Opiekane na ruszcie kawałki kurczaka z salsą z awokado i pomidora.

Kurczak jest świetnym mięsem na grilla. Doskonale przejmuje smak i aromat marynaty, a w dodatku szybko się piecze. Podczas smażenia na ruszcie mięso można delikatnie skrapiać białym wytrawnym winem lub cydrem. Na pewno wzbogaci to smak naszego dania i sprawi, że kurczak będzie jeszcze delikatniejszy.

 

Przygotowanie: 35 min + oczekiwanie

 

Składniki na 3 porcje:

  • 3 pojedyczne piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oleju

Salsa meksykańska:

  • 1 awokado
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 małego pęczka kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Kolendrę, słodką i ostrą paprykę, czosnek granulowany, oregano, tymianek i biały pieprz przesypać do miseczki. Dołożyć skórkę i sok z 1/2 cytryny oraz olej. Całość dokładnie wymieszać.
     
  2. Mięso opłukać i osuszyć. Piersi kurczaka równomiernie posmarować przygotowaną marynatą, po czym wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
     
  3. Awokado obrać i pokroić w kostkę. Pomidor delikatnie naciąć, po czym zalać wrzątkiem. Usunąć skórkę. Pomidor pociąć w małą kostkę. Papryczkę chili i cebulę drobno posiekać.
     
  4. Kolendrę pokroić i razem z 1 łyżką soku z cytryny dodać do składników salsy. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     
  5. Kurczaka smażyć po 3-4 minuty z każdej strony na mocno rozgrzanym ruszcie. Mięso podawać z salsą meksykańską.
     

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych
Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie