Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Filety z grilla z meksykańską salsą

Męska kuchnia

Coraz cieplejsze dni znaczą tylko jedno: czas wyciągnąć grilla i spędzić trochę czasu w przyjemnej atmosferze. Sprzęt świetnie posłuży ci do przygotowania tego prostego dania dla całej rodziny.

Tagi: kuchnia , przepisy

Męska kuchnia Filety z grilla z meksykańską salsą

 

 

Składniki:

 

  • Marynata:
  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oleju

Salsa z pomidora i awokado

  • 1 awokado
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kawałek zielonej papryczki chilli
  • liście świeżej kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Filety pokrój po skosie w grube plastry (minimum 2 cm).
  2. Dopraw solą, a następnie natrzyj mięso pozostałymi przyprawami, skrop lekko sokiem i natrzyj skórką z cytryny, obtocz w oleju.
  3. Włóż do lodówki do zamarynowania na minimum 30 minut.
  4.   Ułóż na rozgrzanym grillu i trzymaj bez poruszania około 3 minut.
  5. Odwróć na drugą stronę i grilluj około 2,5 minuty.
  6. Zdejmij z grilla.
  7. Awokado obierz i pokrój w kostkę, pomidora zalej wrzątkiem, obierz i pokrój w kostkę, drobno posiekaj cebulę, usuń pestki z chilli i drobno posiekaj paprykę.
  8. Wymieszaj składniki salsy w oddzielnej salaterce.

Smacznego!

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty