Mamy to w naturze, że lubimy karmić bliskich nam ludzi. Już samo wyobrażenie, że siedzimy razem przy stole, jemy z jednego talerza, a nawet trochę rozpychamy się łokciami, przekomarzając się, sprawia, że uśmiechamy się pod nosem. Uwielbiamy to, dlatego gdy tylko jest okazja, spotkajmy się, wznieśmy toast i zjedzmy coś dobrego!
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 20 minut
Składniki na 6 porcji:
- 1 duży bochenek chleba
- 200-250 g sera żółtego, np. goudy
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 szklanki migdałów lub orzechów nerkowca
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Przygotować zielone pesto: natkę pietruszki opłukać, porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do miski blendera. Dodać obrany i pokrojony czosnek, oliwę oraz migdały lub orzechy. Składniki zmiksować. Na końcu doprawić solą i pieprzem.
-
Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Ser pokroić w paski. Chleb ponacinać od góry w kratkę (na 2/3 wysokości), uważając, by nie przekroić jego spodu.
- Do powstałych kieszonek łyżką wlać porcje pesto pietruszkowego, po czym umieścić w nich kawałki żółtego sera. Chleb przełożyć na blachę wyścieloną pergaminem, przykryć folią aluminiową i piec ok. 10 minut. Następnie usunąć folię i piec przez kolejne 10 minut.
reklama
Dowiedz się więcej o parowych sprzętach Amica tutaj >>
***
Więcej przepisów na pyszne dania na spotkanie w większym gronie znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie