Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Bochenek zapiekany z serem

Męska kuchnia
|
10.03.2022

Aromatyczne pesto, ciągnący się ser, chrupiący chleb. Czy można sobie wymarzyć lepsze połączenie? To idealna przekąska na domówkę, spotkanie przy piwie lub gdy wpadną niezapowiedziani goście. Bo są takie dania, które smakują najlepiej tylko w większym gronie!

Tagi: danie

Bochenek zapiekany z serem
Pomysłowa przekąska na domówkę lub spotkanie przy piwie.

Mamy to w naturze, że lubimy karmić bliskich nam ludzi. Już samo wyobrażenie, że siedzimy razem przy stole, jemy z jednego talerza, a nawet trochę rozpychamy się łokciami, przekomarzając się, sprawia, że uśmiechamy się pod nosem. Uwielbiamy to, dlatego gdy tylko jest okazja, spotkajmy się, wznieśmy toast i zjedzmy coś dobrego!

 

Przygotowanie: 20 minut

Pieczenie: 20 minut

 

Składniki na 6 porcji:

  • 1 duży bochenek chleba
  • 200-250 g sera żółtego, np. goudy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki migdałów lub orzechów nerkowca
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Przygotować zielone pesto: natkę pietruszki opłukać, porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do miski blendera. Dodać obrany i pokrojony czosnek, oliwę oraz migdały lub orzechy. Składniki zmiksować. Na końcu doprawić solą i pieprzem.
     
  2. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Ser pokroić w paski. Chleb ponacinać od góry w kratkę (na 2/3 wysokości), uważając, by nie przekroić jego spodu.
     
  3. Do powstałych kieszonek łyżką wlać porcje pesto pietruszkowego, po czym umieścić w nich kawałki żółtego sera. Chleb przełożyć na blachę wyścieloną pergaminem, przykryć folią aluminiową i piec ok. 10 minut. Następnie usunąć folię i piec przez kolejne 10 minut.

reklama

Dowiedz się więcej o parowych sprzętach Amica tutaj >>

***

Więcej przepisów na pyszne dania na spotkanie w większym gronie znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie