Jedno z najbardziej aromatycznych dań. Jego zapach rozchodzący się po domu rozpala nasze kubki smakowe. Kurczaka w sosie curry najlepiej serwować z ryżem i chlebkiem naan (można kupić w większych marketach lub niektórych piekarniach) – wtedy jest najpyszniejszy.
Przygotowanie: 30 min
Składniki na 4 porcje:
- 4 piersi kurczaka
- 100 g śmietany 18% do zup i sosów
- 150 g mleczka kokosowego
- 1-2 łyżki przyprawy curry
- 1 łyżka kurkumy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju + do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę, po czym oprószyć solą i posypać obficie pieprzem. Papryczkę chili drobno posiekać.
-
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać imbir, sok i skórkę z cytryny, posiekaną papryczkę chili oraz 1 łyżkę oleju. Całość dobrze połączyć.
-
Kawałki kurczaka zalać przygotowaną marynatą, wymieszać i odstawić na 5 minut.
-
Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Wrzucić kurczaka razem z marynatą i smażyć na złoty kolor na dużym ogniu, często mieszając.
-
Zmniejszyć ogień. Do mięsa dołożyć przyprawę curry, kurkumę oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i smażyć ok. 1 minuty.
-
Do składników wlać śmietanę oraz mleczko kokosowe. Podgrzewać przez 5 minut, mieszając, aż sos zgęstnieje. Na końcu danie doprawić do smaku pieprzem cayenne.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie