Przed włożeniem do piekarnika na wierzchu każdej minitarty można ułożyć kawałek sera camembert – idealnie komponuje się z karmelizowaną cebulą. Jeśli zdecydujemy się na taki dodatek, ser pleśniowy warto dodatkowo oprószyć suszonym tymiankiem lub estragonem.
Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 12 min
Składniki na 12 sztuk:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 czerwone cebule
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania formy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Cebule obrać i pokroić w piórka, po czym dusić na rozgrzanej oliwie ok. 10 minut. Następnie wsypać cukier, a gdy się rozpuści, wlać ocet balsamiczny i winny. Całość dusić ok. 5 minut. Na końcu cebulę doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
-
Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC (grzałka góra-dół). Wgłębienia w blaszce do pieczenia muffinek posmarować odrobiną oliwy.
- Ciasto francuskie pokroić w 12 równych kwadratów, po czym wypełnić nimi wgłębienia w formie, tworząc koszyczki. Do środka włożyć karmelizowaną cebulę. Minitarty piec ok. 12 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie