Jeśli pesto wyjdzie zbyt gęste, można dodać do niego odrobinę oliwy z oliwek albo kilka łyżek wody z gotowania makaronu.
Zielone pesto bardzo lubi się z białym winem. My podaliśmy francuskie białe wino z regionu Bordeaux – SÉMILLON (czyt. semiją). Najbardziej charakterystyczne dla tej odmiany aromaty to cytrusy, tytoń i miód, z delikatną nutą ananasa i pomarańczy.
Przygotowanie: 20 minut
Składniki na 2 porcje:
- 500 g ulubionego makaronu, np. spaghetti
- 1 pęczek bazylii w doniczce
- 1 garść orzechów piniowych (ok. 50 g)
- 60 ml oliwy z oliwek
- 30 g startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni i przełożyć do misy blendera. Dodać listki bazylii, oliwę z oliwek, 20 g parmezanu oraz obrany ząbek czosnku. Całość zblendować na gładkie pesto. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- W garnku zagotować osoloną wodę i wrzucić makaron. Ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, po czym przecedzić i wymieszać z pesto bazyliowym. Przełożyć na talerze i posypać pozostałym serem.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie