Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Schab po włosku

Męska kuchnia
|
09.03.2022

Kolacja z przyjaciółmi w większym gronie, spotkanie rodzinne lub romantyczny obiad we dwoje – ta pieczeń będzie idealna. Jednak nie musicie czekać na specjalne okazje, by sięgnąć po ten przepis. Wystarczy, że zatęsknicie za włoskimi smakami!

Tagi: danie

Schab po włosku
Pyszna pieczeń z ziołami i parmezanem.

Schab można też zamarynować w oliwie z suszonych pomidorów. Mięso będzie bardzo aromatyczne i zyska śródziemnomorski styl. Wtedy warto wrzucić kilka pokrojonych oliwek i suszonych pomidorów do farszu. 1/2 szklanki bulionu można również zastąpić wytrawnym białym winem.

 

Przygotowanie: 40 min + oczekiwanie

Pieczenie: 90 min

 

Składniki na 6 porcji:

  • 1 i 1/2 kg schabu (bez kości)
  • 150 g parmezanu
  • 100 g sera typu feta
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 4 gałązki świeżego oregano
  • 4 gałązki świeżej bazylii
  • 4 gałązki świeżej mięty
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Zrobić marynatę: 3 ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą z oliwek. Dodać po szczypcie soli oraz pieprzu.
     
  2. Schab opłukać i osuszyć, po czym naciąć wzdłuż do połowy mięsa – zrobić 4 kieszonki. Schab posmarować marynatą, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 2 godziny.
     
  3. Wszystkie zioła dokładnie opłukać i osuszyć, a następnie drobno posiekać. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
     
  4. Pozostały czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z ziołami oraz startym parmezanem. Dodać pokruszoną fetę oraz żółtka. Całość dokładnie połączyć.
     
  5. Masę doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wypełnić nią nacięcia w mięsie. Schab obwiązać bawełnianym sznurkiem kuchennym.
     
  6. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, po czym podlać bulionem warzywnym. Piec ok. 90 minut, od czasu do czasu polewając powstałym sosem.

 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie