Jednym ze składników marynaty jest sos worcestershire (inaczej worcester) – ma mocno korzenny aromat i słodko-kwaśny smak. Oryginalna receptura powstała w latach 30. XIX wieku i do tej pory jest pilnie strzeżona. W kuchni sos stał się popularny dzięki swojej unikalności oraz wszechstronności. Idealnie podkreśla smak i aromat mięsa, jest doskonałym składnikiem marynat i sosów, a także świetną przyprawą do zup oraz warzyw. Bez wątpienia warto go mieć pod ręką podczas gotowania.
Przygotowanie: 40 min
Pieczenie: 90 min
Składniki na 6-8 porcji:
- 2 kg żeberek wieprzowych
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1/4 szklanki sosu worcestershire
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki octu winnego
- 1/4 szklanki sosu chili
- 1/2 szklanki keczupu
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli
Sposób przyrządzenia:
-
Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Żeberka opłukać, osuszyć, po czym zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blaszce. Piec ok. 90 minut.
-
Sos worcestershire połączyć z sosem sojowym i chili. Dodać ocet winny, brązowy cukier, musztardę, keczup oraz granulowaną cebulę.
-
Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dołożyć do składników marynaty. Całość dokładnie wymieszać.
-
Upieczone żeberka ostudzić i zalać przygotowaną marynatą. Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej (można też wstawić na całą noc do lodówki).
-
Żeberka wyjąć z zalewy i grillować na tacce, aż się ładnie zrumienią. Podczas pieczenia mięso często obracać i smarować marynatą.
Więcej przepisów na pyszne dania i desery znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie