Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Żeberka BBQ

Męska kuchnia
|
10.03.2022

Amerykańska klasyka dań z rusztu. Wcale się nie dziwimy, że pokochał je cały świat – są aromatyczne, pełne smaku, soczyste, miejscami chrupiące i... najlepiej smakują pod chmurką w towarzystwie chłodnego piwa. Jest lato, są żeberka!

Tagi: danie

Żeberka BBQ
Aromatyczne żeberka wieprzowe prosto z rusztu

Jednym ze składników marynaty jest sos worcestershire (inaczej worcester) – ma mocno korzenny aromat i słodko-kwaśny smak. Oryginalna receptura powstała w latach 30. XIX wieku i do tej pory jest pilnie strzeżona. W kuchni sos stał się popularny dzięki swojej unikalności oraz wszechstronności. Idealnie podkreśla smak i aromat mięsa, jest doskonałym składnikiem marynat i sosów, a także świetną przyprawą do zup oraz warzyw. Bez wątpienia warto go mieć pod ręką podczas gotowania.

 

Przygotowanie: 40 min

Pieczenie: 90 min

 

Składniki na 6-8 porcji:

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/4 szklanki sosu worcestershire
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 1/4 szklanki sosu chili
  • 1/2 szklanki keczupu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli

Sposób przyrządzenia:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Żeberka opłukać, osuszyć, po czym zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blaszce. Piec ok. 90 minut.
     
  2. Sos worcestershire połączyć z sosem sojowym i chili. Dodać ocet winny, brązowy cukier, musztardę, keczup oraz granulowaną cebulę.
     
  3. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dołożyć do składników marynaty. Całość dokładnie wymieszać.
     
  4. Upieczone żeberka ostudzić i zalać przygotowaną marynatą. Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej (można też wstawić na całą noc do lodówki).
     
  5. Żeberka wyjąć z zalewy i grillować na tacce, aż się ładnie zrumienią. Podczas pieczenia mięso często obracać i smarować marynatą.

     

Więcej przepisów na pyszne dania i desery znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie