Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Włoskie kluseczki ze szpinakiem

Męska kuchnia
|
27.01.2022

Czasami mężczyzna musi się mąką ubrudzić, by stworzył coś, co ukochaną zaskoczy. A walentynki coraz bliżej, więc takie pomysły warto kolekcjonować. Chcesz wpuścić nieco śródziemnomorskiego klimatu do swojej kuchni? Gnocchi ze szpinakiem polecają się do takich zadań!

Tagi: danie

Włoskie kluseczki ze szpinakiem
Gnocchi ze szpinakiem i serem ricotta.

Trudno wyobrazić sobie włoską kuchnię bez dobrego wina! Polecamy zatem odmianę winorośli trebbiano, z której powstają delikatne, kwiatowe wina o sporej kwasowości. Doskonale sprawdzą się również jako aperitif. Trebbiano często kupażowane jest z innymi szczepami, a we Francji zaś wykorzystuje się je do produkcji brandy.

Możecie też poszukać na etykietach nazwy colombard – ta odmiana daje łagodnie wytrawne, delikatne i przyjemnie orzeźwiające wino na co dzień. Bardzo często łączona jest z sauvignon blanc lub chardonnay.

 

Przygotowanie: 45 min

 

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 300 g sera ricotta
  • 200 g mąki pszennej + do oprószenia stolnicy
  • 1 jajko
  • 4 łyżki masła
  • starty parmezan do posypania
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Szpinak opłukać i wrzucić na 1 minutę do wrzątku. Następnie odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
     
  2. Szpinak odcisnąć z nadmiaru wody, drobno posiekać i przełożyć do miski. Dodać ser, jajko oraz przesianą mąkę. Wsypać po szczypcie soli i pieprzu. Składniki wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto.
     
  3. Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć ciasto. Pokroić ja na kilka kawałków, a z każdego uformować wałek. Pokroić na mniejsze kluski.
     
  4. W garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić kluski i gotować do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na talerze.
     
  5. W rondelku rozpuścić masło i polać nim kluski. Wierzch posypać startym parmezanem.

 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych
Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie