Trudno wyobrazić sobie włoską kuchnię bez dobrego wina! Polecamy zatem odmianę winorośli trebbiano, z której powstają delikatne, kwiatowe wina o sporej kwasowości. Doskonale sprawdzą się również jako aperitif. Trebbiano często kupażowane jest z innymi szczepami, a we Francji zaś wykorzystuje się je do produkcji brandy.
Możecie też poszukać na etykietach nazwy colombard – ta odmiana daje łagodnie wytrawne, delikatne i przyjemnie orzeźwiające wino na co dzień. Bardzo często łączona jest z sauvignon blanc lub chardonnay.
Przygotowanie: 45 min
Składniki na 4 porcje:
- 500 g świeżego szpinaku
- 300 g sera ricotta
- 200 g mąki pszennej + do oprószenia stolnicy
- 1 jajko
- 4 łyżki masła
- starty parmezan do posypania
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Szpinak opłukać i wrzucić na 1 minutę do wrzątku. Następnie odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
-
Szpinak odcisnąć z nadmiaru wody, drobno posiekać i przełożyć do miski. Dodać ser, jajko oraz przesianą mąkę. Wsypać po szczypcie soli i pieprzu. Składniki wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto.
-
Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć ciasto. Pokroić ja na kilka kawałków, a z każdego uformować wałek. Pokroić na mniejsze kluski.
-
W garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić kluski i gotować do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na talerze.
- W rondelku rozpuścić masło i polać nim kluski. Wierzch posypać startym parmezanem.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie