Potencjał w nich jest naprawdę spory. Burgery można przygotować na patelni grillowej lub upiec na ruszcie. Smakują idealnie jako domowy fast food – w bułce z warzywami i z sosem jogurtowym, ale też można go serwować jak klasycznego mielonego, czyli w towarzystwie ziemniaków i surówki. A może podacie go jeszcze inaczej?
Przygotowanie: 25 min
Składniki na 4 porcje:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1 łyżeczka chili w płatkach
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
-
Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać keczup, kolendrę, musztardę oraz chili w płatkach. Składniki wymieszać.
-
Do mięsa wbić jajko i wsypać bułkę tartą. Na końcu dodać po szczypcie soli i pieprzu. Całość wyrobić na jednolitą masę.
- Z mięsnej masy uformować burgery, po czym smażyć je na rozgrzanej i posmarowanej olejem patelni grillowej po 5 minut z każdej strony.
Więcej przepisów na pyszne dania i desery znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie