Caponatę serwuje się na ciepło lub zimno z pieczywem. To też doskonały dodatek do pieczonych lub smażonych mięs. Można ją również wymieszać z ugotowanym makaronem lub zapiec pod grubą warstwą mozzarelli. Możliwości podania jest naprawdę wiele.
Ponieważ caponata to typowo sycylijskie danie, polecamy serwować je z włoskim winem, np. ze szczepu montepulciano. Charakteryzuje się ono wyrazistym kolorem, niewysoką kwasowością, bardzo przyjemnym dla kubków smakowych poziomem tanin oraz pełnym owocowym smakiem. Przez wielu wino to jest uważane za klasykę gatunku.
Caponata i montepulciano to duet doskonały na domową randkę z włoskim charakterem.
Przygotowanie: 40 min + oczekiwanie
Składniki na 4 porcje:
- 2 bakłażany
- 1/2 cebuli
- 4 pomidory (ok. 700 g)
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki czerwonego octu winnego lub balsamicznego
- 2 łyżki kaparów
- 100 g zielonych oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Bakłażany umyć, pokroić w plasterki o grubości ok. 1 cm, a następnie z dwóch stron oprószyć solą. Odstawić na 30 minut, by bakłażan puścił wodę.
-
Cebulę obrać i razem z selerem pociąć w małą kostkę. Pomidory delikatnie naciąć, zalać wrzątkiem, a następnie przelać zimną wodą i usunąć skórkę. Pomidory pokroić w kostkę.
-
Plastry bakłażana dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną oliwę na patelni i smażyć ok. 10 minut, mieszając, po czym przełożyć na talerz.
-
Na tej samej patelni rozgrzać odrobinę oliwy i zeszklić na niej cebulę. Dodać seler i podgrzewać, aż zmięknie. Wlać ocet, a gdy odparuje, dołożyć pokrojone pomidory. Całość dusić ok. 10 minut bez przykrycia.
- Kapary i oliwki osączyć z zalewy. Oliwki pokroić w plasterki. Składniki wrzucić razem z bakłażanem do pomidorów. Wymieszać. Na końcu dołożyć orzeszki piniowe i całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie