Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Caponata – włoski gulasz z bakłażanem

Męska kuchnia
|
09.02.2022

Czasem wołają na niego oberżyna, ale my go wolimy nazywać gruszką miłości. Bakłażan to ponoć jeden z najsilniejszych afrodyzjaków, który sprawia, że w sypialni temperatura wzrasta. Ile prawdy w tej legendzie? To już trzeba sprawdzić samemu!

Tagi: danie

Caponata – włoski gulasz z bakłażanem
Sycylijski gulasz warzywny z bakłażanem.

Caponatę serwuje się na ciepło lub zimno z pieczywem. To też doskonały dodatek do pieczonych lub smażonych mięs. Można ją również wymieszać z ugotowanym makaronem lub zapiec pod grubą warstwą mozzarelli. Możliwości podania jest naprawdę wiele.

Ponieważ caponata to typowo sycylijskie danie, polecamy serwować je z włoskim winem, np. ze szczepu montepulciano. Charakteryzuje się ono wyrazistym kolorem, niewysoką kwasowością, bardzo przyjemnym dla kubków smakowych poziomem tanin oraz pełnym owocowym smakiem. Przez wielu wino to jest uważane za klasykę gatunku.

Caponata i montepulciano to duet doskonały na domową randkę z włoskim charakterem.

 

Przygotowanie: 40 min + oczekiwanie

 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 bakłażany
  • 1/2 cebuli
  • 4 pomidory (ok. 700 g)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego lub balsamicznego
  • 2 łyżki kaparów
  • 100 g zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Bakłażany umyć, pokroić w plasterki o grubości ok. 1 cm, a następnie z dwóch stron oprószyć solą. Odstawić na 30 minut, by bakłażan puścił wodę.
     
  2. Cebulę obrać i razem z selerem pociąć w małą kostkę. Pomidory delikatnie naciąć, zalać wrzątkiem, a następnie przelać zimną wodą i usunąć skórkę. Pomidory pokroić w kostkę.
     
  3. Plastry bakłażana dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną oliwę na patelni i smażyć ok. 10 minut, mieszając, po czym przełożyć na talerz.
     
  4. Na tej samej patelni rozgrzać odrobinę oliwy i zeszklić na niej cebulę. Dodać seler i podgrzewać, aż zmięknie. Wlać ocet, a gdy odparuje, dołożyć pokrojone pomidory. Całość dusić ok. 10 minut bez przykrycia.
     
  5. Kapary i oliwki osączyć z zalewy. Oliwki pokroić w plasterki. Składniki wrzucić razem z bakłażanem do pomidorów. Wymieszać. Na końcu dołożyć orzeszki piniowe i całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych
Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie