Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Spaghetti marinara

Męska kuchnia

Męska kuchnia Spaghetti marinara

Marynarskie spaghetti to w wersji podstawowej makaron z prostym sosem pomidorowym z odrobiną ziół i oliwą.
My proponujemy jego bogatszą wersję – z owocami morza.

Tagi: spaghetti , kuchnia włoska , krewetki , sos , dania dla facetów , przepisy

Męska kuchnia Spaghetti marinara

 

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 425 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • 12 małży
  • 125 g kalmarów w plasterkach
  • 125 g kawałków filetów białej ryby
  • 200 g krewetek bez skorupek
  • 30 g masła
  • 500 g spaghetti

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej oliwę w dużym garnku, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek zmiażdżony przez praskę, smaż na małym ogniu 3 minuty.
     
  2. Zwiększ ogień na średni i dodaj wino, koncentrat pomidorowy, pomidory i przecier. Gotuj mieszając od czasu do czasu przez ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje.
     
  3. Dodaj zioła i przyprawy do smaku.
     
  4. W tym czasie zagotuj 1/2 szklanki wody w garnku, włóż małże i gotuj pod przykryciem ok. 5 minut, aż zmienią kolor i otworzą się. Małże wyjmij i odstaw, a wywar wlej do sosu.
     
  5. Rozgrzej masło w garnku i małymi porcjami wkładaj i smaż po 2 minuty kalmary, rybę i krewetki.
     
  6. Przekładaj usmażone porcje do ciepłego sosu pomidorowego i mieszaj.
     
  7. Ugotuj makaron al dente (lekko twardy), odcedź i wymieszaj z sosem.
Quesadilla z kurczakiem
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook