Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Lasagne ze szpinakiem i ricottą

Męska kuchnia
|
09.03.2022

Co powiecie na obiad bez... mięsa? Brak entuzjazmu? Dajcie nam szansę! Wybraliśmy coś, co z powodzeniem napełni Wasze brzuchy, połechta kubki smakowe i zadowoli smakoszy. Choć ta wersja lasagne nie ma ani grama mięsa, to wypełniona jest po brzegi serowo-szpinakową masą. Szpinak jak szpinak, ale sera nie żałowaliśmy! Skusicie się na kawałek?

Tagi: danie

Lasagne ze szpinakiem i ricottą
Wegetariańska wersja lasagne. Makaron przekładany szpinakowo-serową masą.

Nie samym mięsem człowiek żyje i przyda się od czasu do czasu mała odmiana. Poza tym warto mieć takie przepisy pod ręką, bo może się zdarzyć, że wśród znajomych zaproszonych na obiad trafi się jakiś wegetarianin. A dobry gospodarz dba o wszystkich!

Jeśli chcecie jednak zrobić mięsną lasagne, to wystarczy, że do masy dodacie pokrojonego w małą kostkę i usmażonego kurczaka. Reszta bez zmian. Choć, prosimy, dajcie najpierw szansę wegetariańskiej wersji. Nam bardzo posmakowała. Trzeba zwrócić tylko uwagę na wielkość naczynia za zapiekania – powinno być na tyle duże, by zmieściły się w nim trzy płaty makaronu. Tyle od nas – można zacząć gotować :-)

 

Przygotowanie: 50 minut

Pieczenie: 45 minut

 

Składniki na 4 porcje:

  • 15 płatów makaronu lasagne
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 100 g sera mozzarella
  • 80 g sera grana padano lub parmezanu
  • 400 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
     

Sposób przyrządzenia:

  1. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, po czym wrzucić cebulę. Gdy się lekko zrumieni, dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i razem przez chwilę podsmażać. Patelnię zdjąć z ognia.
     
  2. Szpinak opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Ser grana padano lub parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mozzarellę osączyć z zalewy i zetrzeć na dużych oczkach.
     
  3. Jajka wbić do miski. Dołożyć ricottę, pokrojony szpinak oraz połowę mozzarelli i grana padano lub parmezanu. Całość dokładnie wymieszać.
     
  4. Do masy szpinakowo-serowej dołożyć zrumienioną cebulę z czosnkiem. Wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem.
     
  5. Pomidory z puszki przelać wraz z zalewą do miseczki i doprawić solą oraz pieprzem.
     
  6.  Makaron lasagne ugotować al dente w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC.
     
  7. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić 1/2 pomidorów z puszki, a na nich ułożyć 3 płaty makaronu (powinny lekko nachodzić na siebie).
     
  8. Na makaronie rozsmarować 1/4 masy szpinakowo-serowej. Następnie na przemian wykładać makaron i masę, aż do wyczerpania składników (powinno być 5 warstw makaronu).
     
  9. Wierzch polać pozostałym sosem pomidorowym oraz posypać resztą mozzarelli i sera grana padano lub parmezanu. Naczynie przykryć folią aluminiową.
     
  10. Lasagne wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 30 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec przez kolejne 15 minut, by ser na wierzchu się zrumienił.

     

 

Więcej przepisów na pyszne dania znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie