Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Męska kuchnia

Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie.
Kurczak w sosie curry Kurczak w sosie curry Kurczak w sosie curry

Szybki przepis na obiad. Nie wyobrażamy sobie bez niego jesieni, a i zimą często przygotowujemy, by rozgrzać ciało i umysł. To bogactwo smaku i aromatu na talerzu. Lekki powiew orientu w te deszczowe dni. Chodźcie do kuchni. Tu naprawdę dzieją się cuda!

Golonka w piwie i whisky Golonka w piwie i whisky Golonka w piwie i whisky

Nigdy nie wiemy, który z naszych pomysłów jest genialny, dopóki nie wdrożymy go w życie. I tak było tym razem! Golonkę w piwie już robiliśmy i jedliśmy nie raz, ale fantazja nam podpowiedziała, że i trochę whisky nie zaszkodzi. Strzał w dziesiątkę! Męski kodeks nakazuje nam podzielić się tym przepisem.

Zapiekane bagietki Zapiekane bagietki Zapiekane bagietki

Naukowcy już dawno udowodnili, że lubimy... chrupać! Sprawia nam to taką przyjemność. Ale zamiast na sklepowe chipsy lub paluszki połaśmy się na domowe zapiekanki. Ten dźwięk gryzionej pieczonej bagietki sprawia, że każdy mecz smakuje jeszcze lepiej!

Pulpety po grecku z Metaxą Pulpety po grecku z Metaxą Pulpety po grecku z Metaxą

Już tęsknicie za wakacjami? Co powiecie na randkę w stylu greckim? Grecja – kojarzy się z błogim relaksem, dobrym jedzeniem i... Metaxą. Na moment zapomnijmy, że jest jesień. Ucztujmy, wznosząc toasty i bawiąc się w prawdziwie śródziemnomorskim stylu.

Kotlety po szwajcarsku Kotlety po szwajcarsku Kotlety po szwajcarsku

Jak się okazuje kulinarna Szwajcaria to nie tylko aksamitna czekolada i rozgrzewające fondue, ale też soczyste mięso obtoczone w chrupiącej panierce wypełnione szynką i roztopionym serem. Na sam widok aż cieknie ślinka. Takie swojskie i sycące. Coś czujemy, że będą często gościć na naszych talerzach.

Steki marynowane w winie Steki marynowane w winie Steki marynowane w winie

Ich nazwa wywodzi się ze staronordyckiego i oznacza dosłownie smażyć. Oryginalnie pochodzą z... Florencji. Steki! Można je przygotować prosto, po męsku i podać z piwem, ale czasami warto też dodać nutę subtelności, jak w tym przypadku, marynując w aromatycznym czerwonym winie. Steki na romantyczny wieczór? Czemu nie!

Schabowe z pieczarkami Schabowe z pieczarkami Schabowe z pieczarkami

Jest takie słowo, które rozgrzewa bardziej niż inne. Czasami z niecierpliwością czeka się na nie, wchodząc do domu z parasolem w dłoni. Pada. Zimno. A w głowie tylko jedna myśl – oby wreszcie z kuchni padło magiczne słowo: „oooooobiad!”. Warto być tym głosem!

Zapiekany ryż z konfiturą Zapiekany ryż z konfiturą Zapiekany ryż z konfiturą

Weekend to doskonały czas, by celebrować wspólny poranek. Mamy czas, by zrobić pyszne śniadanie, posiedzieć dłużej w piżamie i delektować się rozmową. Dobrze nakarmiony i zrelaksowany człowiek to szczęśliwy człowiek. Łapcie więc pozytywną energię na resztę dnia!

Kurczak po gruzińsku Kurczak po gruzińsku Kurczak po gruzińsku

Jego oryginalna nazwa to chakhokhbili. Mimo że brzmi to dość egzotycznie, to na talerzu znajdziemy wszystko, co lubimy: mięciutkie mięso, aromatyczne zioła i mięsiste pomidory. A do tego czerwone wino, koniecznie gruzińskie. Bawcie się dobrze, odkrywając nowe smaki!

Serowo-ziemniaczane minikrokiety Serowo-ziemniaczane minikrokiety Serowo-ziemniaczane minikrokiety

Oryginalna nazwa tej potrawy to tater tots, a jej twórcami są Amerykanie. Chociaż te chrupiące krokieciki podaje się najczęściej jako przekąskę, to z powodzeniem mogą być też dodatkiem do obiadu, zamiast tradycyjnego ziemniaczka.