Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Flan na cieście francuskim

Męska kuchnia
|
01.04.2022

Wszyscy od czasu do czasu potrzebujemy trochę słodyczy, a nic tak nam nastroju nie poprawi jak domowy deser. Flan ma pochodzenie hiszpańskie, ale postanowiliśmy go przygotować w wersji paryskiej – na cieście francuskim. Bo w kuchni nie ma granic!

Tagi: desery

Flan na cieście francuskim
Flan po parysku, czyli hiszpański deser na cieście francuskim, fot. pl.depositphotos.com

Flan to tradycyjny hiszpański deser, który przypomina panna cottę. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i z pewnością poradzi sobie z nim każdy. W wersji oryginalnej przyrządza się go w mniejszych foremkach i bez ciasta. My jednak ciekawi byliśmy, jak będzie smakować na spodzie z ciasta francuskiego. Przeczucie mieliśmy, że to może być dobry pomysł. I musimy wam powiedzieć, że warto słuchać własnej intuicji i kubków smakowych! Oto flan po parysku, który sławę wam przyniesie.

 

Przygotowanie: 30 minut + oczekiwanie

Pieczenie: 55 minut

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 l mleka pełnotłustego
  • 3 jajka + 2 żółtka
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 90 g mąki kukurydzianej
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Sposób przyrządzenia:

  1. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy ok. 21 cm wyścielić pergaminem, a następnie dno oraz boki wyłożyć rozwałkowanym ciastem francuskim, delikatnie je dociskając.
     
  2. Mleko przelać do rondelka, po czym wrzucić laskę wanilii lub wlać ekstrakt i zagotować. Odstawić na kilka minut, by mleko przestygło. Wyjąć laskę wanilii.
     
  3. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Miksując, stopniowo dodawać mąkę kukurydzianą. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przełożyć do garnka.
     
  4. Do masy jajecznej bardzo powoli wlewać mleko, cały czas miksując. Garnek wstawić na mały ogień i podgrzewać, stale mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie mieć konsystencję budyniu.
     
  5. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Masę budyniową wylać do formy z ciastem francuskim, po czym wierzch wygładzić łyżką. Wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170ºC i piec ok. 50 minut (wierzch powinien się mocno zrumienić).
     
  6. Gotowy flan wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Następnie chłodzić w lodówce przez całą noc.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie