Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Męska kuchnia

Zaskocz swoją partnerkę wykwintną kolacją albo przyrządź fajne danie dla na męski wieczór. Męska kuchnia nie jest nudna. Pokaż, że męskie gotowanie lubi eksperymentować, i to smacznie.
Pulpety po grecku z Metaxą Pulpety po grecku z Metaxą Pulpety po grecku z Metaxą

Już tęsknicie za wakacjami? Co powiecie na randkę w stylu greckim? Grecja – kojarzy się z błogim relaksem, dobrym jedzeniem i... Metaxą. Na moment zapomnijmy, że jest jesień. Ucztujmy, wznosząc toasty i bawiąc się w prawdziwie śródziemnomorskim stylu.

Kotlety po szwajcarsku Kotlety po szwajcarsku Kotlety po szwajcarsku

Jak się okazuje kulinarna Szwajcaria to nie tylko aksamitna czekolada i rozgrzewające fondue, ale też soczyste mięso obtoczone w chrupiącej panierce wypełnione szynką i roztopionym serem. Na sam widok aż cieknie ślinka. Takie swojskie i sycące. Coś czujemy, że będą często gościć na naszych talerzach.

Steki marynowane w winie Steki marynowane w winie Steki marynowane w winie

Ich nazwa wywodzi się ze staronordyckiego i oznacza dosłownie smażyć. Oryginalnie pochodzą z... Florencji. Steki! Można je przygotować prosto, po męsku i podać z piwem, ale czasami warto też dodać nutę subtelności, jak w tym przypadku, marynując w aromatycznym czerwonym winie. Steki na romantyczny wieczór? Czemu nie!

Schabowe z pieczarkami Schabowe z pieczarkami Schabowe z pieczarkami

Jest takie słowo, które rozgrzewa bardziej niż inne. Czasami z niecierpliwością czeka się na nie, wchodząc do domu z parasolem w dłoni. Pada. Zimno. A w głowie tylko jedna myśl – oby wreszcie z kuchni padło magiczne słowo: „oooooobiad!”. Warto być tym głosem!

Zapiekany ryż z konfiturą Zapiekany ryż z konfiturą Zapiekany ryż z konfiturą

Weekend to doskonały czas, by celebrować wspólny poranek. Mamy czas, by zrobić pyszne śniadanie, posiedzieć dłużej w piżamie i delektować się rozmową. Dobrze nakarmiony i zrelaksowany człowiek to szczęśliwy człowiek. Łapcie więc pozytywną energię na resztę dnia!

Kurczak po gruzińsku Kurczak po gruzińsku Kurczak po gruzińsku

Jego oryginalna nazwa to chakhokhbili. Mimo że brzmi to dość egzotycznie, to na talerzu znajdziemy wszystko, co lubimy: mięciutkie mięso, aromatyczne zioła i mięsiste pomidory. A do tego czerwone wino, koniecznie gruzińskie. Bawcie się dobrze, odkrywając nowe smaki!

Serowo-ziemniaczane minikrokiety Serowo-ziemniaczane minikrokiety Serowo-ziemniaczane minikrokiety

Oryginalna nazwa tej potrawy to tater tots, a jej twórcami są Amerykanie. Chociaż te chrupiące krokieciki podaje się najczęściej jako przekąskę, to z powodzeniem mogą być też dodatkiem do obiadu, zamiast tradycyjnego ziemniaczka.

Pieczone udka kaczki Pieczone udka kaczki Pieczone udka kaczki

Tak trzeba gotować! 20 minut w kuchni, a resztę już za nas zrobi piekarnik. Kaczka nieczęsto ląduje na naszym talerzu, a to wielka szkoda! Jest prosta w przyrządzeniu, ma chrupiącą skórkę i soczyste mięso – oczywiście, jak zwykle, sekret tkwi w marynacie, a tę urozmaiciliśmy whisky, by wydobyć jeszcze więcej smaku i aromatu.

Placki z marchewki i cukinii Placki z marchewki i cukinii Placki z marchewki i cukinii

Jesień kojarzy nam się bardzo z plackami. Warzywne, mięsne, słodkie racuchy - wariantów jest tyle, że znudzić nam się nie mogą. W dodatku tak szybko je się robi, że nie zdążymy odczuć zmęczenia. Niech pada na dworze, trudno. Jak w domu ma się takie pyszne placki, to wychodzić i tak nie ma po co.

Pikantne burgery wieprzowe Pikantne burgery wieprzowe Pikantne burgery wieprzowe

Można o nich powiedzieć, że są jak nasze mielone, ale z bardzo amerykańskim akcentem. Niby klasyka, ale w innym wydaniu. Jeśli szukasz nowych inspiracji kulinarnych, bo nie lubisz, kiedy na talerzu wieje nudą, to trafiłeś idealnie. Czas „rozbujać” tego mielonego!