Specjaliści z Londynu przebadali ponad 36 tysięcy dorosłych osób, z których część stosowała dietę śródziemnomorską, a część nie. Sprawdzali, jaki wpływ na ich zdrowie miał taki właśnie sposób odżywiania. Brali przy tym pod uwagę czynniki dodatkowe, jak wiek, płeć, palenie papierosów, codzienna aktywność fizyczna i ogólny stan zdrowia. Obserwacje pozwoliły im sformułować wniosek, że dieta śródziemnomorska o 33 procent obniża ryzyko depresji. Inaczej mówiąc, osoby odżywiające się w ten sposób chorowały na depresję trzy razy rzadziej niż te, które nie zwracały specjalnie uwagi na to, co jedzą.
Dieta śródziemnomorska a zdrowie
Dieta śródziemnomorska ma niezwykle korzystny wpływ na samopoczucie, pomaga zapobiegać cukrzycy oraz insulinooporności. Spotykane w niej na co dzień produkty, jak np. świeże warzywa, orzechy i czerwone wino chronią mózg przed stanami zapalnymi, które zaburzają normalne funkcjonowanie neuroprzekaźników. Obniżają też ryzyko stresu oksydacyjnego, który prowadzi do starzenia się mózgu i do schorzeń neurodegeneracyjnych.
Inne z kolei produkty stanowiące tradycyjne elementy diety śródziemnomorskiej, takie jak ryby, oliwa, nabiał i warzywa strączkowe są bogate w kwasy omega-3, błonnik, witaminy, minerały i polifenole, które działają jak naturalne antydepresanty.
Dieta śródziemnomorska sprzyja zachowaniu prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach. Oznacza to obecność niezwykle cennych dla organizmu bakterii w układzie pokarmowym. Stabilizują one reakcje chemiczne w mózgu, metabolizując nienadające się do trawienia związki pochodzące z żywności. Ten właśnie proces jest niezbędny do wchłaniania witamin i minerałów, które mają pozytywny wpływ na nastrój i zachowanie.
Produkty kuchni śródziemnomorskiej działają jak naturalne antydepresanty.
Dieta śródziemnomorska w praktyce
Jeżeli planujesz przejść na dietę śródziemnomorską, nie będziesz musiał nadmiernie się poświęcać, ponieważ nie jest skomplikowana. Wystarczy, byś zapamiętał kilka prostych zasad:
- Jedz produkty jak najmniej przetworzone.
- Ogranicz konsumpcję mięsa, zwłaszcza czerwonego (wołowina, wieprzowina) i zastąp je rybami oraz owocami morza.
- Do potraw dodawaj zioła, naturalne przyprawy i oliwę.
- Spożywaj jak najwięcej owoców i warzyw – te drugie powinny towarzyszyć każdemu posiłkowi.
Żeby pozostać zdrowym i szczęśliwym, jedz świadomie. Dieta śródziemnomorska może ci w tym pomóc.
Maciej Korzeniowski
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie