Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Krewetki w curry

Męska kuchnia
|
09.03.2022

Jeśli masz ochotę na orientalne smaki, spróbuj tego lekkiego dania. Poza walorami smakowymi doskonale rozgrzewa i wprawia nas w dobry humor. Czas na krewetkową ucztę!

Tagi: danie

Krewetki w curry
Krewetki gotowane w orientalnym sosie curry.

Do przygotowania tej potrawy warto użyć większych krewetek (nie koktajlowych). Jeśli na półce sklepowej znajdziecie zieloną lub żółtą pastę curry, to śmiało włóżcie ją do koszyka – możecie z powodzeniem zastąpić nią przyprawę w proszku.

 

Przygotowanie: 25 min

 

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g mrożonych obranych krewetek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm)
  • 1 papryczka chilli
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 200 g ryżu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:

  1. Krewetki rozmrozić. Imbir i czosnek obrać, drobno pokroić i rozetrzeć ze szczyptą soli w moździerzu. Papryczkę chili i cebulę posiekać. Zagotować wodę na ryż.
     
  2. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę. Następnie dołożyć imbirowo-czosnkową pastę, chili oraz krewetki. Całość podsmażać na dużym ogniu przez 4-5 minut.
     
  3. Do składników na patelni wsypać curry i wlać mleko kokosowe. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     
  4. Do osolonego wrzątku wrzucić ryż i gotować do miękkości. Podawać z krewetkami w sosie currry.
     

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (1) / skomentuj / zobacz wszystkie

Marcelo
26 kwietnia 2018 o 14:30
Odpowiedz

W końcu jakiś fajny przepis. Na pewno wprowadzę go do swojej kuchni. Jako facet po 40 muszę zwracać szczególną uwagę na swoją dietę, bo tłuszczyk odkłada mi się znacznie szybciej, a tego nie chcę. Ponadto dbam o swój metabolizm stosując iqacai i regularnie ćwiczę na siłowni. Nie wszyscy faceci w podeszłym wieku muszą mieć piwne brzuszki.

~Marcelo

26.04.2018 14:30
1