Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Spaghetti bolognese

Męska kuchnia

Męska kuchnia Spaghetti bolognese

Prawdopodobnie jest to najprostsza potrawa obiadowa, jaką kiedykolwiek wymyślono. Nie wymaga ani umiejętności, ani zdolności kulinarnych, trzeba tylko kupić kilka podstawowych produktów i poświęcić dwadzieścia minut na ich odpowiednie przygotowanie i jakieś półtorej godziny na gotowanie.

Tagi: jedzenie , żarcie , przepis , makaron

Męska kuchnia Spaghetti bolognese

Niezbędne narzędzia:

  • garnek teflonowy
  • garnek do gotowania makaronu
  • cedzak (durszlak)
  • drewniana łyżka

 

 

Niezbędne składniki (porcja dla 3 osób):

Gotowy sos boloński możesz kupić w sklepie, w słoiku. Ale nic nie zastapi tego prawdziwego, przygotowanego samodzielnie w domu. Do zrobienia takiego sosu potrzebujesz:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 dużą posiekaną cebulę
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 posiekaną marchewkę średniej wielkości
  • 2 szklanki bulionu wołowego (może być z kostki)
  • ½ kilograma mielonego mięsa wołowego
  • dwie puszki pomidorów krojonych
  • łyżeczkę cukru
  • sól i pieprz








Do przygotowania makaronu potrzebujesz też :

  • makaronu oczywiście: spaghetti (najlepiej oryginalne, włoskie, z semoliny)
  • dwie łyżki oleju roślinnego
  • sól
  • sera typu parmezan (świeżo tartego)
  • świeżej bazylii

Wszystkie niezbędne składniki kupisz nawet w małym osiedlowym sklepie spożywczym, choć po mięso mielone dobrej jakości warto udać się do sklepu mięsnego.

Przygotowanie sosu:

  1. Do garnka teflonowego wlej oliwę i rozgrzej ją
  2. Wrzuć marchew i cebulę, smaż na średnim ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając.
  3. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Uwaga! Nie wydłużaj czasu smażenia czosnku bo zrobi się gorzki i zepsuje smak potrawy.
  4. Dodaj mięso i smaż je, cały czas rozdrabniając drewnianą łyżką, aby nie zrobiły się grudki.
  5. Gdy mięso się już usmaży, dodaj bulion i pomidory z puszki, posłodź całość do smaku i doprowadź do wrzenia.
  6. Zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia godzinę do półtorej, aż mięso zmieknie a sos zgęstnieje. Uważaj, aby nie przypalić sosu - często go mieszaj drewnianą łyżką.
  7. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie makaronu:

  1. Do garnka (minimum trzylitrowego) nalej 1-2 litry wody, dodaj sól i dwie łyżki oleju roślinnego, zagotuj.
  2. Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz płomień pod garnkiem i włóż do niego makaron, trzymając całą wiązkę pionowo. Rób to powoli, żeby się nie poparzyć gorącą parą i czekając, aż zanurzona część zmięknie na tyle, że da się zgiąć. Makaronu nie wolno łamać!
  3. Gotuj 8-12 minut, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości (zwykle na opakowaniu jest podany dokładny czas gotowania makaronu - dla różnych rodzajów jest on inny). Właściwie ugotowany makaron musi być al dente, czyli lekko twardy.
  4. Ugotowany makaron odcedź nad zlewem w cedzaku i przelej go małą ilością zimnej wody z kranu (nie będzie się dzięki temu kleił).

Spaghetti najlepiej podawaj na nie całkiem płaskim talerzu, lub w niskiej misce. Ułóż makaron, polej sosem, posyp utartym parmezanem, a na wierzchu ułóż dwa liście świeżej bazylii.

Smacznego!

Maciej Ślużyński

Egzotyczne potrawy też są dla ludzi
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (1) / skomentuj / zobacz wszystkie

andrzej
29 marca 2012 o 13:27
Odpowiedz

no "mistrzu kulinarny" - widziałeś gdzieś w swiecie ( no poza Polską ) spaghetti bolognese ? ale poza tym to ok. A na zdjęciu to wg mnie jest spagetti pomodoro bo ragou nigdy nie wychodzi takie czerwone - no chyba że z puszki. no i te 1,5 godziny - gdzie tu prostota. Prostota to jak masz wszystko swieże i pyszne w 20 min.- to jest sztuka

~andrzej

29.03.2012 13:27
1

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty