Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Zapiekane muszle makaronowe

Męska kuchnia
|
10.03.2022

Oto coś w sam raz dla wielbicieli włoskich klimatów. Muszelki wypchane po brzegi szpinakowo-serowym nadzieniem i zapieczone w aromatycznym sosie pomidorowym. Przepis prosty i uniwersalny – świetny na spontaniczną randkę w domu lub gdy odwiedzają nas przyjaciele z butelką wina.

Tagi: danie

Zapiekane muszle makaronowe
Makaron conchiglioni zapiekany na sosie pomidorowym. Idealny obiad dla wielbicieli kuchni włoskiej.

Uwielbiamy ten przepis, bo sprawdził się nie tylko, gdy siedzieliśmy w większym gronie przy piwie, ale i podczas kolacji we dwoje z kieliszkiem czerwonego wina. Samo przygotowanie jest banalnie proste. Na 20 minut przed końcem pieczenia makaron można dodatkowo posypać startą na tarce o małych oczkach mozzarellą.

 

Przygotowanie: 50 minut

Pieczenie: 15-20 minut

 

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g muszli makaronowych (włoski makaron conchiglioni)
  • 400 g świeżych liści szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g sera ricotta
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 puszka pomidorów
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • olej do smażenia
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. W garnku zagotować ok. 4 l wody, po czym posolić i wrzucić makaron. Ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Następnie muszle odcedzić, przelać chłodną wodą i odstawić.
     
  2. Liście szpinaku opłukać i osuszyć. Czosnek obrać, posiekać i połowę zrumienić na 1 łyżce rozgrzanego na patelni oleju. Dodać szpinak i podsmażać, aż się skurczy. Doprawić solą oraz pieprzem. Ostudzić.
     
  3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i wrzucić pozostały czosnek. Delikatnie podsmażyć. Następnie dołożyć pomidory wraz z zalewą. Całość dusić ok. 10 minut, po czym zmiksować za pomocą blendera. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, suszonymi ziołami i cukrem.
     
  4. Piekarnik rozgrzać do temp. 190°C. Sos pomidorowy przelać do naczynia żaroodpornego albo większej formy do tarty.
     
  5. Ricottę połączyć z parmezanem i szpinakiem. Doprawić. Muszle wypełnić przygotowanym farszem i ułożyć je na sosie, jedna przy drugiej. Naczynie wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut, aż makaron się zrumieni.

 

Więcej przepisów na pyszne dania znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie