Do lasagne polecamy wino ze szczepu sangiovese (czyt. sandzioweze). To jedna z najważniejszych odmian winorośli we Włoszech. Występuje również pod nazwą chianti (czyt. kianti) i takiego oznaczenia też szukajcie na etykietach. To wino idealnie komponuje się z sycącymi daniami mięsnymi na bazie pomidorów. Jest świetnym uzupełnieniem nie tylko lasagne, ale i spaghetti bolognese oraz pizzy.
Aby łatwiej się Wam wspólnie gotowało, podzieliliśmy zadania. Teraz pozostaje Wam tylko założyć fartuchy i puścić dobrą muzykę. Udanego pichcenia!
Przygotowanie: 35 min
Pieczenie: 40 min
Składniki na 4 porcje:
- 200 g makaronu lasagne
- 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 100 ml oliwy z oliwek + do posmarowania formy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g sera żółtego lub parmezanu
- suszone oregano
- suszona bazylia
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml mleka
- gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
ZADANIA DLA NIEJ:
-
Zrobić sos beszamelowy: masło rozpuścić w rondelku, po czym dodać mąkę i zimne mleko. Stale mieszając, gotować przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
-
Rondel zdjąć z ognia. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
-
Spód i boki formy żaroodpornej (o wymiarach ok. 20x25 cm) posmarować oliwą z oliwek.
-
Na dnie naczynia równomiernie ułożyć płaty makaronu, posypać je odrobiną sera, po czym wyłożyć kolejno porcje sosu bolognese i sosu beszamelowego. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.
-
Wierzch obficie posypać startym serem. Lasagne wstawić do piekarnika na 40 minut.
reklama
Dowiedz się więcej o parowych sprzętach Amica tutaj >>
ZADANIA DLA NIEGO:
-
Zrobić sos bolognese: cebule oraz czosnek obrać i pokroić w małą kostkę, po czym podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek.
-
Do cebuli z czosnkiem dorzucić mięso mielone i smażyć na złoty kolor. Następnie dodać pomidory wraz z zalewą i dusić przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
-
Do sosu dołożyć koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze ok. 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią.
-
Ser żółty lub parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
Więcej przepisów na pyszne dania dla dwojga znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie