Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Szparagi w szynce parmeńskiej

Męska kuchnia
|
10.03.2022

Sezon na szparagi powoli się kończy, więc to ostatnie chwile, by się nimi cieszyć. Polecamy je na dobre rozpoczęcie dnia. Wspólne śniadanie w łóżku? Przecież to brzmi jak czyste szczęście! I kto wie? Może w tym łóżku zostaniecie jednak nieco dłużej.

Tagi: danie

Szparagi w szynce parmeńskiej
Pieczone szparagi owinięte serem i szynką - doskonały pomysł na rozpoczęcie wspólnego poranka.

Szparagi powszechnie uznawane są za afrodyzjak. Już w starożytności przypisywano im miłosne właściwości. Nic dziwnego, ich falliczny kształt od początku budzi erotyczne skojarzenia. Podobno szparagi szczególnie działają na kobiety, zwiększając ich ochotę na amory. Cóż zrobić? Trzeba będzie samemu sprawdzić, ile prawdy jest w tych doniesieniach. Powodzenia!

 

Przygotowanie: 10 min

Pieczenie: 15 min

 

Składniki na 2 porcje:

  • 15 zielonych szparagów
  • 5 plasterków szynki parmeńskiej
  • 5 plasterków sera żółtego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek.
     
  2. Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, po czym odłamać zdrewniałe końce (pod naciskiem pękną w dobrym miejscu).
     
  3. Po 3 szparagi owinąć najpierw plasterkiem sera żółtego, a następnie szynki parmeńskiej.
     
  4. Szparagi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, delikatnie skropić oliwą z oliwek, a na końcu oprószyć solą i pieprzem.
     
  5. Szparagi piec ok. 15 minut, aż ser się roztopi, a szynka lekko zrumieni. Podawać na ciepło.


     

Więcej inspiracji na pyszne śniadania i nie tylko znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie