Szparagi powszechnie uznawane są za afrodyzjak. Już w starożytności przypisywano im miłosne właściwości. Nic dziwnego, ich falliczny kształt od początku budzi erotyczne skojarzenia. Podobno szparagi szczególnie działają na kobiety, zwiększając ich ochotę na amory. Cóż zrobić? Trzeba będzie samemu sprawdzić, ile prawdy jest w tych doniesieniach. Powodzenia!
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 15 min
Składniki na 2 porcje:
- 15 zielonych szparagów
- 5 plasterków szynki parmeńskiej
- 5 plasterków sera żółtego
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek.
-
Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, po czym odłamać zdrewniałe końce (pod naciskiem pękną w dobrym miejscu).
-
Po 3 szparagi owinąć najpierw plasterkiem sera żółtego, a następnie szynki parmeńskiej.
-
Szparagi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, delikatnie skropić oliwą z oliwek, a na końcu oprószyć solą i pieprzem.
-
Szparagi piec ok. 15 minut, aż ser się roztopi, a szynka lekko zrumieni. Podawać na ciepło.
Więcej inspiracji na pyszne śniadania i nie tylko znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie