Miłośnicy grubszego spodu do przygotowania jednej pizzy mogą wykorzystać 2 tortille. Ważne, by między nimi ułożyć cienką warstwę sera, który podczas pieczenia sklei oba placki.
Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: 10 min
Składniki na 2 sztuki:
- 2 placki tortilli
- 100 g startego sera żółtego lub sera mozzarella
- 50 g salami lub kiełbasy pepperoni w plasterkach
- 1/2 laski kiełbasy chorizo
- 3-4 pieczarki
- 1 papryka pepperoni
- 200 ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z passatą pomidorową oraz bazylią i oregano. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
-
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Paprykę umyć i razem z chorizo pociąć w talarki. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C.
-
Blachę z wyposażenia piekarnika wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć placki tortilli. Następnie posmarować je cienko sosem i posypać serem. Na końcu ułożyć plastry salami lub pepperoni, chorizo oraz paprykę.
-
Placki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 10 minut. Pizze serwować z pozostałym sosem.
Więcej przepisów na pyszne dania do piwa i nie tylko znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie