Włoski charakter na cieście francuskim! Niezły miks! Doskonale wiemy, że nie każdy ma czas i ochotę wyrabiać ciasto na pizzę, więc chcemy ułatwić Wam życie. Oczywiście możemy pisać i zachwalać, jakie to jest dobre, ale warto przetestować przepis samemu. Jak nam wyszło (a nie jesteśmy mistrzami w kuchni), to Wam też się uda!
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 20 minut
Składniki na 12 sztuk:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 200 g passaty pomidorowej z czosnkiem
- 200 g sera mozzarella
- 150 g kiełbasy chorizo lub salami
- 1 mały słoik czarnych oliwek
- 2-3 pomidory
- suszone oregano
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Passatę doprawić solą, pieprzem i oregano. Kiełbasę, pomidory oraz mozzarellę pokroić w półplasterki, a osączone z zalewy oliwki w talarki.
-
Z ciasta francuskiego wykroić koła o średnicy ok. 10 cm. Boki placków zawinąć do środka (na 5 mm), formując wyższy brzeg. Środek posmarować passatą.
- Na sosie ułożyć kolejno mozzarellę, kiełbasę, pomidory oraz oliwki. Minipizze piec ok. 20 minut na blasze wyścielonej pergaminem. Można podawać na ciepło lub na zimno.
Więcej pomysłów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie