Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Pieczone śliwki w boczku

Męska kuchnia
|
29.12.2021

Gdzieś już je widziałeś, próbowałeś i bardzo ci smakowały… To jedna z popularniejszych przystawek. Świetnie sprawdzi się przede wszystkim jako zakąska do mocnego alkoholu. Wystarczy 10 minut w piekarniku i już możesz serwować ją gościom.

Tagi: danie

Pieczone śliwki w boczku
Doskonały pomysł na zakąskę do wódki lub whisky.

Śliwki w boczku prezentują się naprawdę wyśmienicie na imprezowym stole. Na pewno przykują uwagę swoim aromatem, by później w okamgnieniu zniknąć z talerza. To nasz pewniak na domówkę, dobry towarzysz do degustacji wódki. Tak przygotowane śliwki dobrze smakują z małymi kromkami świeżego pieczywa.

 

Czas przygotowania: 10 min

Czas pieczenia: 10 min

 

Składniki na 15 sztuk:

  • 15 suszonych śliwek
  • 15 plasterków wędzonego boczku

Sposób przyrządzenia:

  1. Śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na 3-4 minuty. Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC.
     
  2. Każdą śliwkę osączyć na ręczniku papierowym, po czym owinąć plasterkiem boczku i spiąć wykałaczką.
     
  3. Śliwki przełożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blachę i wstawić do piekarnika. Piec ok. 10 minut, aż boczek ładnie się zrumieni.

 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

Grzanki z serem owczym
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (1) / skomentuj / zobacz wszystkie

Zbynek
16 marca 2012 o 21:02
Odpowiedz

Brzmi dobrze. Trzeba będzie przeprowadzić testy!

~Zbynek

16.03.2012 21:02