Śliwki w boczku prezentują się naprawdę wyśmienicie na imprezowym stole. Na pewno przykują uwagę swoim aromatem, by później w okamgnieniu zniknąć z talerza. To nasz pewniak na domówkę, dobry towarzysz do degustacji wódki. Tak przygotowane śliwki dobrze smakują z małymi kromkami świeżego pieczywa.
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 10 min
Składniki na 15 sztuk:
- 15 suszonych śliwek
- 15 plasterków wędzonego boczku
Sposób przyrządzenia:
-
Śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na 3-4 minuty. Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC.
-
Każdą śliwkę osączyć na ręczniku papierowym, po czym owinąć plasterkiem boczku i spiąć wykałaczką.
- Śliwki przełożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blachę i wstawić do piekarnika. Piec ok. 10 minut, aż boczek ładnie się zrumieni.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Grzanki z serem owczym ❯
Komentarze (1) / skomentuj / zobacz wszystkie
Brzmi dobrze. Trzeba będzie przeprowadzić testy!
16.03.2012 21:02