Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Wieprzowina po chińsku

Męska kuchnia
|
13.01.2022

Co zrobić, gdy nagle do domu wpada zziębnięta i głodna dama twojego serca, wzrokiem o ratunek prosząc? Jak szybko głód zaspokoić i jeszcze w dodatku rozgrzać, by uśmiech znów na twarzy zawitał? Mamy na to sposób. Tylko uważajcie! Ten przepis rozgrzewa podwójnie, bo jeszcze kilka afrodyzjaków dorzuciliśmy.

Tagi: kuchnia dla dorosłych

Wieprzowina po chińsku
Paski wieprzowiny z warzywami w gęstym chińskim sosie.

Papryczka chili i imbir znane są jako bardzo rozgrzewające afrodyzjaki. Poprawiają krążenie krwi, podnosząc libido, jednocześnie wzmacniając doznania seksualne. Podobne właściwości ma także czosnek. Łącząc te trzy składniki w jednym daniu sprawimy, że może się zrobić naprawdę bardzo gorąco, za co oczywiście trzymamy kciuki.

 

Przygotowanie: 30 min

 

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 50 ml wody
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Polędwiczkę opłukać, osuszyć, po czym w poprzek włókien pokroić w cienkie paski. Wrzucić do miski i oprószyć solą oraz pieprzem. Wymieszać.
     
  2. Przygotować sos: ocet ryżowy wymieszać z sosem sojowym, olejem sezamowym oraz wodą.
     
  3. Wszystkie warzywa umyć. Paprykę razem z cukinią pokroić w słupki. Marchewkę obrać i pociąć w wąskie paski. Warzywa wymieszać.
     
  4. Imbir obrać i razem z papryczką chili drobno posiekać, po czym wrzucić do pozostałych warzyw. Dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek.
     
  5. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Mieszankę warzyw smażyć na większym ogniu, często mieszając, ok. 7 minut. Warzywa przełożyć do głębokiego talerza.
     
  6. Na patelni po smażeniu warzyw rozgrzać pozostałą oliwę i wrzucić mięso. Smażyć na dużym ogniu przez 4 minuty.
     
  7. Do zrumienionego mięsa wrzucić warzywa i wlać przygotowany sos. Całość podsmażać na dużym ogniu przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Danie podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych
Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie