Lubisz mieszać style? To z miłą chęcią ci podpowiemy, że amerykańskie żeberka bardzo dobrze komponują się z meksykańskim alkoholem. Zamiast sosu sojowego do marynaty dodaj 2-3 łyżki tequili lub mezcalu. Będzie pysznie! A może zrobisz żeberka na dwa sposoby? Wtedy przekonasz się, które smakują Ci bardziej.
Przygotowanie: 25 minut + oczekiwanie
Pieczenie: 2 godziny
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 3/4 szklanki keczupu łagodnego lub pikantnego
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki wędzonej papryki w proszku
- ostra papryka w proszku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Przygotować marynatę: keczup wymieszać z musztardą, sosem sojowym, miodem oraz wędzoną papryką. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką w proszku.
-
Żeberka opłukać, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Mięso posmarować połową marynaty, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na kilka godzin. Pozostałą marynatę również schować do lodówki.
-
Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Zawinięte w folię żeberka ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 90 minut.
- Mięso wyjąć z piekarnika i usunąć folię, po czym posmarować pozostałą marynatą i ponownie wstawić do gorącego piecyka (już bez folii). Temperaturę zwiększyć do 200ºC. Żeberka piec przez 30 minut.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie