Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Sushi z wędzonym łososiem

Męska kuchnia
|
18.11.2021

Sushi to świetny pomysł na wspólną zabawę w kuchni. W ugniataniu ryżowych rolek można bowiem znaleźć sporo radości. Choć całość wygląda na wielce skomplikowaną, w rzeczywistości jest to danie proste w przygotowaniu, choć nieco pracochłonne. Ale efekt wart jest twojego wysiłku. Do dzieła zatem!

Tagi: danie

Sushi z wędzonym łososiem
Domowe sushi z łososiem, awokado i ogórkiem. Idealne danie na specjalne okazje.

Wbrew pozorom przygotowanie sushi nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Potrzebna jest jedynie precyzja i elementarna wiedza, a także kilka składników, które bez problemów kupisz w każdym większym markecie. Jeszcze niedawno sushi kojarzyło się nam tylko z ekskluzywnymi restauracjami, ale dzisiaj można bez problemu wykonać je samodzielnie w domu. Gotowi na nową kulinarną przygodę?

 

Przygotowanie: 90 min

 

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g ryżu do sushi
  • 8 łyżek octu ryżowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 płatków wodorostów nori
  • 300-350 g łososia wędzonego na zimno
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 zielony ogórek
  • sos sojowy i wasabi do podania

Sposób przyrządzenia:

  1. Ogórek i awokado dokładnie opłukać, osuszyć i obrać, a następnie razem z wędzonym łososiem pokroić w cienkie paski.
     
  2. Ryż dwukrotnie opłukać w zimnej wodzie, po czym zalać wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ryż odcedzić.
     
  3. Tak dobrze opłukany ryż zalać ponownie wodą i gotować do miękkości według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić.
     
  4. Ocet wymieszać z solą oraz cukrem, po czym wlać do ugotowanego ryżu i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
     
  5. Na macie bambusowej ułożyć płat wodorostów (błyszczącą stroną do maty), po czym rozsmarować cienką warstwę ryżu, zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca przy brzegach.
     
  6. Na ryżu układać pokrojonego ogórka i awokado, po czym wyłożyć serek i łososia.
     
  7. Łapiąc matę za brzegi, zrolować płat wodorostów, stale dociskając, by ryż dobrze się skleił. Uformować rolkę, po czym pokroić. W ten sam sposób przygotować pozostałe płaty wodorostów.
     
  8. Domowe sushi serwować z dodatkiem wasabi i sosu sojowego.
     

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

 

Gdy po sushi suszy :-)
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie