Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Sushi

Męska kuchnia

Męska kuchnia Sushi

Sushi to świetny pomysł na wspólne przygotowywanie kolacji z twoją kobietą. W ugniataniu ryżowych rolek można bowiem znaleźć sporo radości ;-) Wbrew pozorom przygotowanie sushi nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Potrzebna jest jedynie precyzja i elementarna wiedza, a także kilka składników, które bez problemów kupisz w każdym większym markecie.

Tagi: jedzenie , żarcie , przepis , sushi , krewetki , męska kuchnia , przepisy

Męska kuchnia Sushi

Choć całość wygląda na wielce skomplikowaną, w rzeczywistości jest to danie proste w przygotowaniu, choć nieco pracochłonne. Ale efekt wart jest twojego wysiłku. A więc – do dzieła!

Niezbędne narzędzia:

  • ostry nóż bez piłki
  • mata bambusowa
  • płaska drewniana łyżka
  • deska drewniana do krojenia i układania
  • dwie małe miseczki (do sosu sojowego i do wasabi)

Niezbędne składniki:

  • specjalny ryż do sushi (poznasz po cenie – pół kilograma kosztuje co najmniej dziewięć złotych; na opakowaniu szukaj napisu „sushi rice”)
  • zaprawa do ryżu (mieszanka na bazie octu ryżowego i sosu sojowego, którą doprawiasz ugotowany ryż, aby stał się smaczniejszy i bardziej kleisty)
  • ocet ryżowy
  • płatki glonów o nazwie „nori”
  • paluszki krabowe
  • zielony ogórek, awokado i szczypiorek
  • wędzona ryba lub krewetki w zalewie, ewentualnie mały słoiczek kawioru
  • sos sojowy
  • wasabi
  • płatki marynowanego imbiru.

Wszystkie składniki możesz kupić w każdym dużym sklepie, w niektórych znajdziesz nawet specjalny dział poświęcony sushi.

Po pierwsze – przygotowanie ryżu

To jest najbardziej „trudna” (pod względem umiejętności kulinarnych) czynność, choć w rzeczywistości – żadna filozofia:

  1. Wsyp filiżankę ryżu do garnka i płucz go co najmniej przez 5 minut pod bieżącą zimną wodą.
  2. Po wypłukaniu ryżu do garnka wlej 2 filiżanki wody i gotuj: najpierw na średnim ogniu, a kiedy woda się zagotuje – na małym. Uwaga – ryż gotujesz pod przykryciem i nie solisz!
  3. Kiedy cała woda zostanie wchłonięta przez ryż, zdejmij garnek z gazu i nie zdejmując pokrywki daj ryżowi „dojść” przez piętnaście minut.
  4. Przełóż ryż do płaskiej miski, skrop go równomiernie zaprawą do ryżu aby uzyskać lekko kleistą masę i odstaw do ostygnięcia (ale nie do lodówki!).

Po drugie – zwijanie nori maki:

Kiedy ryż wystygnie mozesz przystąpić do zwijania. W tym celu:

  1. Połóż płatek z glonów nori na macie bambusowej. Na 2/3 jego powierzchni rozłóż cienką warstwą ryż, używając drewnianej łyżki, którą moczysz w wodzie z dodatkiem octu ryżowego (aby ryż się do niej nie kleił).
  2. Na środku obszaru wyznaczonego przez ryż ułóż w poprzek: przekrojone na polowy paluszki krabowe, paski zielonego ogórka (bez skóry i bez pestek!) lub paski awokado albo szczypiorku, a także albo wędzoną rybę, albo wąski pasek kawioru, albo odsączone krewetki.
  3. Zwiń rulonik posługując się matą: zaczynasz zwijanie od brzegu z ryżem, kiedy dojdziesz do części bez ryżu, posmaruj resztę płatka nori wodą z octem ryżowym i zwiń do końca.
  4. Odłóż rulonik na leżącą obok matę w taki sposób, aby miejsce „sklejenia” wypadło u dołu i... zabierz się za zwijanie następnej porcji. Z podanej na początku przepisu ilości ryżu powinno ci wyjść od czterech do sześciu ruloników.

Po trzecie - krojenie i podawanie

Połóż zwinięty rulonik na drewnianej desce i ostrym nożem pokrój na sześć lub osiem równych kawałków. Najlepiej przekroić całość najpierw na pół, a potem z każdej części, idąc od środka odkrawać po jednym kawałku. Nóż też należy zwilżać podczas krojenia wodą z octem ryżowym, aby się nie przyklejał do krojonych porcji.

Całość podaj na drewnianej desce lub na specjalnej bambusowej macie, układając pokrojone krążki na płask. W osobnych miseczkach serwujesz sos sojowy, pastę wasabi i płatki imbiru do przegryzania. Całość popijasz sake. Koniecznie ciepłą!

Maciej Ślużyński

Gdy po sushi suszy :-)
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook