Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Pieczone bułki z mięsnym nadzieniem

Męska kuchnia
|
10.03.2022

Są proste oraz szybkie do przygotowania. A i do piwa świetnie pasują! Tak, to coś w sam raz na wieczór w męskim gronie. Chrupiące bułki wypchane są po brzegi nadzieniem, z rumianą mozzarellą na wierzchu. Czy jeszcze trzeba coś dodawać? Skoro przepis już macie, to pozostaje tylko zadzwonić po kolegów.

Tagi: piwo , danie

Pieczone bułki z mięsnym nadzieniem
Bułki nadziewane mięsem mielonym pod mozzarellą - idealna przekąska do piwa.

Meczyk z kolegami przy piwie? A może maraton filmowy? Wszystko jedno, jaka okazja będzie pretekstem do spotkania się. Ważne jest doborowe towarzystwo i dobre przekąski. Zamieńcie sklepowe chipsy, paluszki i orzeszki na coś oryginalnego! Niech męski wieczór kojarzy się od dziś również z wyśmienitym jedzeniem.

 

Przygotowanie: 40 min

Pieczenie: 20 min

 

Składniki na 6 sztuk:

  • 6 dużych bułek (np. z sezamem)
  • 200 g mięsa mielonego (np. wołowego lub mieszanego)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 30 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pieczarek
  • 200 g sera mozzarella
  • słodka lub ostra papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Wierzchy bułek ściąć i wydrążyć miąższ. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
     
  2. Masło roztopić i za pomocą silikonowego pędzelka posmarować nim wnętrza bułek. Ułożyć je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
     
  3. Na patelni rozgrzać olej, po czym zeszklić na nim cebulę. Następnie wrzucić przeciśnięty czosnek i podsmażać jeszcze 1 minutę.
     
  4. Do zawartości patelni dołożyć mielone mięso. Usmażyć na złoty kolor. Następnie wrzucić starte pieczarki i całość podsmażać przez 5 minut.
     
  5. Do mięsa z pieczarkami dołożyć koncentrat i całość doprawić do smaku słodką lub ostrą papryką, czosnkiem granulowanym, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Całość podgrzewać jeszcze przez kilka minut.
     
  6. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Mozzarellę osączyć z zalewy i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
     
  7. Bułki wypełnić przygotowanym farszem., po czym posypać startą mozzarellą. Piec ok. 20 minut, aż ser całkowicie się rozpuści i zrumieni. Podawać na gorąco.
     

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie