Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Kotlety po szwajcarsku

Męska kuchnia
|
10.03.2022

Jak się okazuje kulinarna Szwajcaria to nie tylko aksamitna czekolada i rozgrzewające fondue, ale też soczyste mięso obtoczone w chrupiącej panierce wypełnione szynką i roztopionym serem. Na sam widok aż cieknie ślinka. Takie swojskie i sycące. Coś czujemy, że będą często gościć na naszych talerzach.

Tagi: danie

Kotlety po szwajcarsku
Chrupiące kotlety z nadzieniem. Szybki i prosty pomysł na domowy obiad.

Jeśli obawiamy się, że podczas smażenia kotlet rozpadnie się, a ser wypłynie, mięso warto dodatkowo spiąć wykałaczkami. Część bułki tartej można zastąpić startym parmezanem. Pamiętajmy, by przed smażeniem bardzo mocno rozgrzać olej. Jeśli będzie za zimny, panierka wchłonie tłuszcz i nie będzie chrupiąca, a kotlety stracą na smaku.

 

Przygotowanie: 30 min

 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 małe piersi kurczaka
  • 4 plasterki szynki
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżeczki mleka
  • słodka papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, po czym każdą przekroić wzdłuż na dwa płaty o grubości ok. 2 cm. Kawałki mięsa delikatnie rozbić.
     
  2. Kotlety oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz papryką w proszku.
     
  3. Na każdym płacie mięsa ułożyć po 1 plasterku szynki i sera, po czym kotlety złożyć na pół.
     
  4. Jajka rozkłócić z mlekiem. Mąkę i bułkę tartą wysypać na osobne talerzyki.
     
  5. Kotlety obtoczyć kolejno w mące, jajkach i bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony.
     
  6. Kotlety osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ziemniakami lub warzywami na patelnię.

 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie