Jeśli obawiamy się, że podczas smażenia kotlet rozpadnie się, a ser wypłynie, mięso warto dodatkowo spiąć wykałaczkami. Część bułki tartej można zastąpić startym parmezanem. Pamiętajmy, by przed smażeniem bardzo mocno rozgrzać olej. Jeśli będzie za zimny, panierka wchłonie tłuszcz i nie będzie chrupiąca, a kotlety stracą na smaku.
Przygotowanie: 30 min
Składniki na 4 porcje:
- 2 małe piersi kurczaka
- 4 plasterki szynki
- 4 plasterki sera żółtego
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- 2-3 łyżeczki mleka
- słodka papryka w proszku
- czosnek granulowany
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, po czym każdą przekroić wzdłuż na dwa płaty o grubości ok. 2 cm. Kawałki mięsa delikatnie rozbić.
-
Kotlety oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz papryką w proszku.
-
Na każdym płacie mięsa ułożyć po 1 plasterku szynki i sera, po czym kotlety złożyć na pół.
-
Jajka rozkłócić z mlekiem. Mąkę i bułkę tartą wysypać na osobne talerzyki.
-
Kotlety obtoczyć kolejno w mące, jajkach i bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony.
- Kotlety osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ziemniakami lub warzywami na patelnię.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie