Wielbicielom zdecydowanie pikantniejszych smaków polecamy wrzucić do marynaty bardzo drobno posiekaną papryczkę jalapeño, a zamiast musztardy użyć ostrego sosu chili. Ten wariant również przetestowaliśmy i zdecydowanie polecamy. Jednak, jeśli zdecydujecie się podkręcić nieco ostrość, nie zapominajcie, by zawsze mieć na wyciągnięcie ręki kufel schłodzonego piwa. W razie potrzeby szybko ugasi pożar na naszych kubkach smakowych. Udanego grillowania!
Przygotowanie: 40 min + oczekiwanie
Składniki na 6 porcji:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 szklanka jasnego piwa
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta mielonego kminku
- szczypta mielonej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Mięso opłukać i osuszyć, po czym pokroić w plastry o szerokości ok. 1 cm.
-
Cebulę obrać i drobno posiekać. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę do miseczki.
-
Do czosnku wlać piwo i oliwę. Dołożyć cebulę, musztardę, liście laurowe oraz paprykę, kminek i kolendrę. Doprawić solą i pieprzem. Składniki dobrze wymieszać.
-
Plastry karkówki obtoczyć w marynacie i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Karkówkę osączyć z marynaty i grillować na tacce, często obracając, na złoty kolor. Podczas grillowania
- mięso można smarować niewielką ilością marynaty.
Grill węglowy Blaupunkt model GC401.
Więcej przepisów na pyszne dania z grilla znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (1) / skomentuj / zobacz wszystkie
Dwie rzeczy, które uwielbiam - czyli grill i dobre jakości piwo! Postaram się przetestować, chociaż nie jestem fanem wieprzowiny - marynata brzmi pysznie!
20.07.2022 21:05