Każde danie podane w towarzystwie wina robi się bardziej wyrafinowane. Tak może być i tym razem. Jeśli wydaje wam się, że zwykły indyk nie zachwyca, to podany z kieliszkiem włoskiego vermentino z pewnością podbije serce ukochanej. Dokładnie to wino doskonale komponuje się z sosami na bazie śmietany i jest dobrym towarzystwem dla drobiu. Przepis jest, wino jest – czas zatem udać się do kuchni!
Przygotowanie: 30 min
Składniki na 4 porcje:
- 500-700 g piersi indyka
- 1 duży pęczek koperku
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany 18% do zup i sosów
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki wody
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Piersi indyka starannie opłukać i osuszyć, po czym przekroić je wzdłuż i oprószyć solą oraz pieprzem z obu stron.
-
Mięso obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać masło i zrumienić na nim kawałki indyka. Następnie zalać je wodą i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
-
Koperek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, po czym razem z koperkiem wymieszać ze śmietaną.
-
Do śmietany z koperkiem dodać 2-3 łyżki płynu z patelni. Dokładnie połączyć i wlać do mięsa.
-
Całość podgrzewać bez przykrycia, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie