Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Indyk w sosie koperkowym

Męska kuchnia
|
10.03.2022

Ekspresowy pomysł na mięsny obiad. Wystarczy tylko pół godziny i już można zaprosić ukochaną do stołu. To doskonały pomysł dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę i nie czują się jeszcze zbyt pewnie. Postępujcie zgodnie z przepisem, a będziecie mogli się cieszyć niewątpliwym sukcesem.

Tagi: danie

Indyk w sosie koperkowym
Kawałki indyka duszone w lekkim sosie śmietanowym.

Każde danie podane w towarzystwie wina robi się bardziej wyrafinowane. Tak może być i tym razem. Jeśli wydaje wam się, że zwykły indyk nie zachwyca, to podany z kieliszkiem włoskiego vermentino z pewnością podbije serce ukochanej. Dokładnie to wino doskonale komponuje się z sosami na bazie śmietany i jest dobrym towarzystwem dla drobiu. Przepis jest, wino jest – czas zatem udać się do kuchni!

 

Przygotowanie: 30 min

 

Składniki na 4 porcje:

  • 500-700 g piersi indyka
  • 1 duży pęczek koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany 18% do zup i sosów
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Piersi indyka starannie opłukać i osuszyć, po czym przekroić je wzdłuż i oprószyć solą oraz pieprzem z obu stron.
     
  2. Mięso obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać masło i zrumienić na nim kawałki indyka. Następnie zalać je wodą i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
     
  3. Koperek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, po czym razem z koperkiem wymieszać ze śmietaną.
     
  4. Do śmietany z koperkiem dodać 2-3 łyżki płynu z patelni. Dokładnie połączyć i wlać do mięsa.
     
  5. Całość podgrzewać bez przykrycia, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
     

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych
Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie