Golonka z indyka nie jest u nas zbyt popularna, a szkoda. Pieczona w rękawie jest bardzo soczysta i aromatyczna. Możemy podać ją na obiad lub zaserwować do zimnego piwa. Jej przygotowanie wcale nie jest pracochłonne, a efekt... Zapewniamy, jest warta grzechu i każdej kalorii.
Przygotowanie: 15 minut + oczekiwanie
Pieczenie: 2 godziny
Składniki na 4 porcje:
- 4 golonki z indyka
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki keczupu
- 3 łyżki musztardy
- 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
- Cebule obrać i pokroić w małą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z keczupem, musztardą oraz papryką w proszku. Marynatę doprawić solą i pieprzem.
- Golonki opłukać, przełożyć do miski i zalać marynatą. Dodać cebulę i całość dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Golonki przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec przez 2 godziny. Na 30 minut przed końcem worek ostrożnie rozciąć, by mięso zrumieniło się z wierzchu.
Więcej przepisów na pyszne dania do piwa i nie tylko znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie