Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Kurczak w suszonych pomidorach

Męska kuchnia
|
05.02.2021

W tym roku walentynki spędzimy w domowym zaciszu, ale to nie znaczy, że ma być nudno. Pyszna kolacja z dobrym winem zawsze się obroni – wcale nie potrzebujemy wiele, by miło spędzić czas i cieszyć się swoim towarzystwem... nie tylko w dniu zakochanych.

Tagi: randka , kuchnia dla dorosłych

Kurczak w suszonych pomidorach
Piersi kurczaka w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Bardzo lubimy ten przepis! Jest szybki i prosty, a efekt jest naprawdę imponujący. Nie martw się, jeśli nie masz doświadczenia w kuchni – z tym daniem na pewno sobie poradzisz. Do kurczaka zaserwuj lekkie białe wino wytrawne. Poszukaj na etykiecie nazwy chardonnay lub pinot blanc – wina z tych szczepów świetnie komponują się z sosem na bazie śmietany.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 10 kawałków suszonych pomidorów
  • 125 g szpinaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • masło klarowane
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • 2/3 szklanki bulionu drobiowego
  • 2/3 szklanki śmietany 18% do zup i sosów
  • starty parmezan
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Pomidory osączyć z zalewy i pokroić. Szpinak opłukać i odstawić do ocieknięcia. Oliwę połączyć z oregano, czosnkiem granulowanym oraz szczyptą soli i pieprzu.
     
  2. Filety umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i przeciąż wzdłuż na pół. Mięso posmarować oliwą z przyprawami, a następnie obtoczyć w mące (jej nadmiar delikatnie strząsnąć).
     
  3.  Na patelni rozgrzać masło klarowane. Kurczaka smażyć z każdej strony po ok. 3 minuty, aż się ładnie zrumieni, i odłożyć na talerz.
     
  4. Na tłuszcz po smażeniu kurczaka wlać bulion i zagotować, po czym włożyć kawałki kurczaka oraz pokrojone suszone pomidory. Gotować ok. 5 minut. Następnie dodać śmietanę i doprowadzić sos do wrzenia.
     
  5. Do zawartości patelni dołożyć liście szpinaku, wymieszać i całość podgrzewać 1-2 minuty, aż sos będzie gęsty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu danie posypać parmezanem.

 

Więcej pomysłów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie