Stek ribeye pochodzi z najlepszej części antrykotu z tłustym oczkiem w środku – stąd właśnie wzięła się jego nazwa. Podczas smażenia lub grillowania tłuszcz częściowo się rozpuszcza, nadając mięsu wyjątkowy smak. Steki najlepiej podawać średnio wysmażone.
Przygotowanie: 15 min + oczekiwanie
Składniki na 2 porcje:
- 2 steki ribeye (po ok. 250 g i grubości 2 cm)
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka masła
- sól
Sposób przyrządzenia:
-
Wino wymieszać z oliwą z oliwek oraz świeżo mielonym pieprzem, po czym dodać pokruszone liście laurowe.
-
Steki umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i włożyć do marynaty. Odstawić na blacie na co najmniej 1 godzinę.
-
Na patelni grillowej rozgrzać masło klarowane. Steki wyjąć z marynaty i ułożyć na gorącym tłuszczu. Smażyć z obu stron po 3 minuty, aby były średnio wysmażone.
-
Steki zdjąć z patelni, ułożyć na talerzu i posypać solą. Szczelnie przykryć folią aluminiową i odstawić na 3-4 minuty. Przed podaniem na każdym steku ułożyć kawałek masła.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie