Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

wino

Winiarska jesień w Austrii

Podróże

Smakosze to wiedzą: jesienią warto odwiedzić austriacki region Burgenland, który stanowi prawdziwe kulinarne Eldorado dla miłośników dobrego jedzenia i wina. O tej porze roku organizowane są tu różnorodne festiwale kulinarne, a winnice otwierają swoje podwoje dla odwiedzających je amatorów znakomitych win z tego regionu. Można poznawać ten piękny region wędrując szlakiem wina, spacerując romantycznymi uliczkami winiarskich miejscowości, podziwiając winnice w stylu retro i te o nowoczesnym designie i oczywiście kosztując tutejszych regionalnych potraw i trunków.

więcej »

Jak zrobić wino domowe

Barek

Najlepsze wino, jakie można zrobić w domu, uzyskuje się z ciemnych winogron. Będzie miało doskonałe walory smakowe i aromatyczne, a przy tym skupią się w nim wszystkie korzyści zdrowotne, jakie może zaoferować ten znany od starożytności trunek. Wino jednak możesz zrobić też z innych owoców. Oto sposoby na własny wyrób wina.

więcej »

Podróbki win - jak je rozpoznać?

Barek

Żyjemy w czasach, w których podrabiane jest praktycznie wszystko: markowa odzież, wysokiej klasy elektronika, meble, a nawet żywność. Nic dziwnego, ludzie od zawsze chcieli mieć najlepsze produkty znanych firm i producentów w niezbyt wygórowanych cenach. Teraz podrabiane są także trunki, a zwłaszcza wina. Jak ustrzec się fałszywek i rozpoznać, że produkt, który kupujemy, jest prawdziwym winem? Są na to proste sposoby, oto one.

więcej »

Słoneczna Ukraina w kieliszku

Barek

Lubimy wina od naszych wschodnich sąsiadów – Gruzinów czy Mołdawian. Mało kto jednak wie, że największym producentem wina za naszą wschodnią granicą jest Ukraina. To właśnie tam, nad brzegami Morza Czarnego, w okolicach pięknej Odessy powstają wina Koblevo.

więcej »

Mały przewodnik po rodzajach wina

Barek

Wino to trunek skomplikowany. O tym, jak go pić, jak dobierać do potraw i na co zwracać uwagę podczas degustacji można pisać osobne artykuły, a nawet całe książki. Podobnie jest w przypadku tematu, którego dotyczy poniższy materiał – czyli rodzajów wina.

więcej »

Dobieramy wino do potrawy

Barek

Dopasowanie wina do potrawy wcale nie jest łatwe - stworzenie harmonijnej kompozycji jest wręcz sztuką. Tym trudniejszą, iż obecnie mamy do wyboru ogromny wachlarz win i jeszcze więcej różnych dań. Ambasador win z portugalskiego regionu Tejo pomaga poznać podstawowe reguły łączenia wina z potrawami.

więcej »

7 dowodów na to, że wino jest jak kobieta

Barek

Uwielbiamy kobiety, niektórym z nas nawet wydaje się, że się na nich znają. Ale z kobietami jest dokładnie tak jak z winem – całe życie można ich kosztować i nie odkryć do końca tej zmiennej, a jednocześnie tak pociągającej natury. Analogii między tymi najpiękniejszymi cudami natury – kobietą i winem – jest więcej.

więcej » 1

Jak szybko schłodzić wino

Barek

Lato, upał niemiłosierny, goście stoją u drzwi, a wino jeszcze nieschłodzone? Lód? Suszarka do sałaty? Zamrażarka? Jak tu najszybciej pozbyć się problemu i napoić spragnionych?

więcej »

Ciepło? Zimno? Optymalnie.

Barek

Jakie są właściwe temperatury podawania win? I dlaczego właściwie jest tyle szumu o kilka stopni w górę lub w dół?

więcej »

Kieliszek ma znaczenie

Barek

Specjalistyczne firmy produkujące szkło oferują szeroką gamę kieliszków, łącznie z produktami bardzo ekskluzywnymi, jak kieliszki przeznaczone do win wytwarzanych z poszczególnych odmian winogron. Jak się w tym nie pogubić i wybrać odpowiednie kieliszki na potrzeby domowe?

więcej »

Król rządzi w kuchni

Barek

Idę o zakład, że w połączeniach z jedzeniem nie ma wina bardziej uniwersalnego niż riesling. Swoją przewagę w tej dziedzinie nad innymi szczepami zawdzięcza między innymi temu, iż potrafi być bardzo wytrawny, półwytrawny, półsłodki i całkiem słodki, podoła zatem najrozmaitszym potrawom – od słonych zakąsek po najbardziej ekstrawaganckie desery.

więcej »

ABC szampana 5. Kulinarne przyjaźnie szampana

Barek

To mógłby być najkrótszy artykuł cyklu o szampanie. Wystarczyłoby w końcu napisać, że szampan pasuje niemal do wszystkiego.

więcej »

ABC szampana 4. Komin w kieliszku

Barek

Degustacja szampana i win musujących nie różniłaby się bardzo od degustacji win spokojnych, gdyby nie bąbelki. Niby nic, a wiele zmienia.

więcej »

ABC szampana 3. Zajęcia praktyczne

Barek

Kupno dobrej butelki szampana to dopiero połowa sukcesu. Trzeba ją jeszcze odpowiednio przechować i podać wino we właściwy sposób.

więcej » 3

ABC szampana 2. Kwestia stylu, kwestia cukru

Barek

Szampan to wino wyjątkowe. Niewiele jest bowiem butelek, za które żądano by co najmniej 20 euro, uprzednio dosypawszy do nich cukru.

więcej »

Proste wina do kuchni domowej

Barek

Często do win naprawdę wysokiej klasy najlepiej pasują dania zupełnie codzienne i niewyszukane. Lecz znacznie częściej pijemy wina codzienne – proponuję zatem krótki przegląd kulinarnej użyteczności kilku z nich. Wybrałem je spośród tych, które na polskim rynku są dostępne, jeśli nie zawsze w supermarketach, to na pewno w sklepach specjalistycznych.

więcej »

O bukietach i perfumach

Barek

Na drodze między ustami a brzegiem pucharu są, jak dobrze pójdzie, inne usta, albo też – co jedno drugiego nie wyklucza – zapach. Zapach wina.

więcej »

Wino, kobiety i seks

Barek

Historia wina już od czasów starożytnej Grecji podszyta jest erotyzmem i rozwiązłością. Starożytne obrzędy ku czci Bachusa ewoluowały od święta ognia, wody, urodzaju, płodności i miłości do rozpustnych orgii z udziałem wianuszka nadużywających wina satyrów i bachantek, tańczących w ekstatycznym szale w orszaku greckiego boga.

więcej »

Pijemy na zdrowie!

Barek

O tym, że wino ma uzdrawiające działanie, wiemy wszyscy. Teraz mamy to na piśmie! Oto krótka historia odkryć prozdrowotnych właściwości wina - od Hipokratesa do „francuskiego paradoksu”.

więcej »

Gorące tematy

facebook