Roladki można podawać z ugotowanym ryżem oraz dipem serowym. Taki sos wykonamy błyskawicznie podczas smażenia roladek: 300 g jogurtu bałkańskiego wymieszać z ulubionym serem pleśniowym (ok. 50 g) – należy wcześniej go drobno pokruszyć. Całość doprawić kilkoma listkami posiekanej mięty oraz solą. Gotowe! Teraz tylko pozostaje cieszyć się pysznym obiadem w zacnym towarzystwie.
Przygotowanie: 30 min
Składniki na 4 porcje:
- 2 piersi kurczaka
- 1 nieduża czerwona papryka
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 ząbek czosnku
- 100 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 8 plasterków boczku wędzonego
- 4 łyżki oleju + do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować na półtwardo. Paprykę opłukać i pociąć w długie paski.
-
Mięso opłukać i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Piersi przekroić wzdłuż na pół. Każdą porcję rozbić na równy płat.
-
Musztardę połączyć z ziołami prowansalskimi, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz 4 łyżkami oleju.
-
Płaty mięsa posmarować z jednej strony przygotowaną marynatą, po czym wyłożyć po kilka sztuk fasolki szparagowej i pasków papryki. Filety dokładnie zwinąć, formując roladki, po czym oprószyć je solą i pieprzem.
-
Każdą z roladek dokładnie owinąć 2 plasterkami boczku. Dodatkowo można je spiąć wykałaczkami, by nie rozpadły się podczas smażenia.
-
Na patelni rozgrzać olej. Roladki smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie