Jeśli lubicie zioła w kuchni, to ta zupa świetnie będzie smakować posypana świeżymi listkami kolendry. Przed samym podaniem możecie dodać do niej... 4-5 łyżek tequili. To naprawdę doskonałe połączenie.
Przygotowanie: 45 minut
Składniki na 4 porcje:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 duża biała cebula
- 1 zielona papryka
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- przyprawa do kuchni meksykańskiej w proszku
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 szklanki wody
- 1 awokado
- 1/2 czerwonej cebuli
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
-
Białą cebulę obrać i drobno posiekać. Zieloną paprykę i papryczkę chili pokroić. W garnku rozgrzać olej i usmażyć na nim mięso. Następnie dorzucić cebulę oraz papryki. Składniki doprawić do smaku przyprawą do kuchni meksykańskiej i wymieszać. Całość podsmażać przez 3 minuty.
-
Do składników w garnku dołożyć koncentrat pomidorowy i podgrzewać jeszcze chwilę. Kukurydzę oraz fasolę osączyć, po czym razem z krojonymi pomidorami z zalewą dodać do mięsa. Wlać 3 szklanki wody.
- Zupę gotować ok. 20 minut na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z pokrojonym w kostkę awokado i posiekaną czerwoną cebulą. Do zupy można także wrzucić garść plasterków czarnych oliwek oraz startego żółtego sera i serwować z plackami tacos.
reklama
Dowiedz się więcej o parowych sprzętach Amica tutaj >>
***
Więcej przepisów na pyszne dania i drinki znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie