Tuńczyk sous vide – przepis Mateusza Zielonki
Popularna wśród szefów kuchni metoda sous vide polega na gotowaniu potrawy w szczelnie zamkniętym woreczku próżniowym w wodzie o niezbyt wysokiej temperaturze lub w piekarniku z funkcją sous vide.
Dodawanie komentarza
Moderatorzy nie usuwają komentarzy na prośbę użytkowników. Jeśli podajesz jakiekolwiek dane, telefony czy adresy, robisz to na własną odpowiedzialność.
Komentarze
Jak już się czepiamy, to woda wrze w 100 stopniach przy ciśnieniu na poziomie morza.
Można więc ją zagotować przy niższej temperaturze jeśli obniżymy ciśnienie.
Powszechnie jednak mówimy, przygotowując potrawy z garnka, że je gotujemy.
Generalnie w kuchni gotujemy chociaż smażymy.
Metoda sous vide to też nie podgrzewanie SW tylko gotowanie SW.
Więc nie czepiał bym się zbytnio, bo wiemy o co chodzi.
Można było dla ścisłości napisać i ogrzewamy w wolnowarze w tmp. 40 przez 1 h. tylko po co ?
23.12.2021 09:20
temperatura wrzenia wody wynosi 100 stopni ,wiec podgrzewanie do temp.40 stopni nie jest gotowaniem....
05.10.2019 20:24