Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Tuńczyk sous vide – przepis Mateusza Zielonki

Popularna wśród szefów kuchni metoda sous vide polega na gotowaniu potrawy w szczelnie zamkniętym woreczku próżniowym w wodzie o niezbyt wysokiej temperaturze lub w piekarniku z funkcją sous vide.

Dodawanie komentarza

Moderatorzy nie usuwają komentarzy na prośbę użytkowników. Jeśli podajesz jakiekolwiek dane, telefony czy adresy, robisz to na własną odpowiedzialność.

Chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach w tym temacie?

Komentarze

mar
23 grudnia 2021 o 09:20

Jak już się czepiamy, to woda wrze w 100 stopniach przy ciśnieniu na poziomie morza.
Można więc ją zagotować przy niższej temperaturze jeśli obniżymy ciśnienie.
Powszechnie jednak mówimy, przygotowując potrawy z garnka, że je gotujemy.
Generalnie w kuchni gotujemy chociaż smażymy.
Metoda sous vide to też nie podgrzewanie SW tylko gotowanie SW.
Więc nie czepiał bym się zbytnio, bo wiemy o co chodzi.
Można było dla ścisłości napisać i ogrzewamy w wolnowarze w tmp. 40 przez 1 h. tylko po co ?

~mar

23.12.2021 09:20
zeb
05 października 2019 o 20:24

temperatura wrzenia wody wynosi 100 stopni ,wiec podgrzewanie do temp.40 stopni nie jest gotowaniem....

~zeb

05.10.2019 20:24