Składniki na 2 porcje:
- 2 duże filety z halibuta (po ok. 200 g)
- 1 pomidor
- 2 plastry cytryny
- 1/2 pomarańczowej papryki
- suszony tymianek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz cytrynowy
Sposób przyrządzenia:
-
Filety rybne osuszyć na ręczniku papierowym (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić).
-
Pomidor i paprykę umyć, po czym warzywa pokroić w plasterki.
-
Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Filety oprószyć z obu stron solą oraz pieprzem i każdy z nich ułożyć na osobnym kawałku papieru do pieczenia.
-
Halibuty oprószyć suszonym tymiankiem, po czym ułożyć na nich plastry pomidorów i papryki oraz po 1 talarku cytryny. Wierzch posypać solą.
-
Całość skropić oliwą z oliwek, po czym filety przykryć papierem, skręcając jego końce – papilot będzie przypominał papierek cukierka.
-
Halibuty wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 25 minut.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie