Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Zrób sobie chili

Męska kuchnia

Męska kuchnia Zrób sobie chili

Chili con carne to oryginalne danie pochodzące z Ameryki Północnej. Narodziło się w Teksasie, ale w czasach, gdy stan ten należał do Hiszpanii. Stąd nazwa hiszpańska – oznaczająca ni mniej ni więcej, tylko papryki z mięsem. Jest to danie „jednogarnkowe”, sycące i proste w przygotowaniu. Po prostu męskie.

Tagi: jedzenie , nowe smaki , kolacja

Męska kuchnia Zrób sobie chili

Narzędzia:

  1. naczynie żaroodporne,
  2. płaski talerz,
  3. drewniana łyżka.

Składniki:

  • ½ kilograma chudej wołowiny,
  • dwie łyżki oleju roślinnego,
  • 1 duża cebula, pokrojona w plastry,
  • 1 duża papryka, pokrojona w kostkę,
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili,
  • 2 szklanki soku pomidorowego,
  • puszka krojonych pomidorów 400 g,
  • puszka czerwonej fasoli 400 g,
  • łyżeczka zmielonego kminku,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Wołowinę pokrój w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm. Nagrzej piekarnik.
  2. Weź naczynie żaroodporne i rozgrzej w nim na kuchence olej.
  3. Na gorący olej wrzuć mięso, obsmaż je 2-3 minuty, po czym wsadź wszystko do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piecz tak długo, aż wołowina zbrązowieje.
  4. Wyjmij naczynie z piekarnika, wyłóż mięso na płaski talerz, a do naczynia wrzuć cebulę i czosnek i postaw na kuchence, aby je zrumienić.
  5. Do zrumienionej cebuli i czosnku dodaj mąkę i smaż jeszcze przez minutę, po czym dodaj do tego  pokrojone pomidory z puszki razem z sokiem, gotując wszystko do momentu wrzenia.
  6. Dodaj mięso i sos chili, pieprz i sól do smaku i wstaw pod przykryciem do piekarnika (160 stopni) na minimum półtorej godziny. W tym czasie możesz się napić piwa :-)
  7. Po wyjęciu dodaj pokrojoną w dużą (4 x 4 cm) kostkę paprykę, fasolę z puszki (bez wody!) i oregano, zamieszaj i wstaw znów do piekarnika na 45 minut.
  8. Po wyjęciu możesz całość posypać świeżymi ziołami i podawać albo z ryżem, albo z plackami, zwanymi tortillas.

Maciej Ślużyński

A może sushi?
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (1) / skomentuj / zobacz wszystkie

kemot
15 grudnia 2011 o 22:35
Odpowiedz

wszystko pięknie, ładnie i smakowicie - ale może coś bardziej męskiego ? może jakieś nasze - chłopskie przepisy ? brakuje mi tu przaśności tak charakterystycznej dla faceta - proste, szybka i męska potrawa - np - pokrojona kiełbacha smażona na oleju z kawałkiem chleba - ale do tego może właśnie jakiś smaczek ? jakaś przyprawa kogoś z forum ? bez ę, ą ależ - po prostu i prosto (nie zawsze, ale choć czasem ;) )
nie krytykuję, ale po prostu dorzucam ideę na prostotę - ja proponuję np. w parę minut ugotowany makaron nitki smażony na oliwie + ser starty w pół minuty bezpośrednio na makaron + kiełbacha w kostkę pociachana oraz sól i pieprz + majeranek, bazylia, oregano i .....koniec - pychaaaa

~kemot

15.12.2011 22:35
1

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty