Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Pulpety z gorgonzolą

Męska kuchnia
|
10.12.2021

Czy mężczyzna w kuchni jest jak słoń w składzie porcelany? Niekoniecznie! Możemy z łatwością udowodnić, że poruszamy się w niej płynnie i zwinnie, a nasze wielkie jak bochny dłonie są w stanie utoczyć idealne kulki wypełnione serowym szczęściem.

Tagi: danie

Pulpety z gorgonzolą
Pyszne kulki mięsne nadziane serem pleśniowym.

Jeśli nie jesteście wielkimi fanami serów pleśniowych, do przygotowania pulpetów zamiast gorgonzoli można użyć mozzarelli mini (małe kulki). Pamiętać jedynie trzeba, by ją dobrze osączyć z zalewy. Nie zapomnijcie też o dodaniu masła do smażenia. Co prawda mięso ładnie zrumieni się na samym oleju, ale dodatek masła doda mu ładnego aromatu.

 

Przygotowanie: 40 min

 

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 1 papryczka chili
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 100 g sera gorgonzola
  • olej do smażenia
  • 1-2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Kaszę jęczmienną opłukać, po czym wsypać do wrzątku i ugotować według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie papryczkę chili posiekać razem z natką pietruszki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno pociąć. Gorgonzolę pokroić w kostkę.
     
  2. Ugotowaną kaszę przelać zimną wodą i odcedzić, a następnie przełożyć do miski. Dodać mięso, chili, natkę pietruszki, czosnek oraz cebulę. Doprawić szczyptą soli i pieprzu. Całość dobrze wymieszać.
     
  3. Na zwilżoną dłoń przekładać po 1 łyżce mięsnej masy i formować placki. Na środku każdego z nich umieścić kawałek gorgonzoli, po czym dokładnie skleić masę, nadając jej kształt pulpetów.
     
  4. Olej z dodatkiem masła rozgrzać na patelni. Pulpety układać na gorącym tłuszczu i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Osączyć na ręczniku papierowym.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie