Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Prosty przepis na łososia w sosie teriyaki

Męska kuchnia
|
25.05.2022

Mówi się, że do tanga trzeba dwojga, ale w kuchni duety również się świetnie sprawdzają. W końcu razem weselej i smaczniej. Zaproś swoją ukochaną połowę do wspólnego tańca przy gotowaniu. Niech się dzieje!

Tagi: danie

Prosty przepis na łososia w sosie teriyaki
Pomysł na randkę w domu - łosoś w gęstym sosie teriyaki z pieczonymi szparagami.

Podzielcie się zadaniami i ruszajcie na podbój... kuchni! Tak, wspólne gotowanie może być świetną zabawą i odpoczynkiem od dnia codziennego. Warto od czasu do czasu odłożyć telefon, zamknąć się przed światem i pobyć razem. A skoro przy okazji można przyrządzić coś pysznego, to dlaczego nie relaksować się przy dźwiękach kuchennych. W końcu życie jest pyszne!

 

Przygotowanie: 40 min

Pieczenie: 10 min

 

Składniki na 2 porcje:

  • 2 filety z łososia ze skórą (po 200 g)
  • 200 g ryżu
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Ryż opłukać, po czym zalać wodą i posolić. Gotować do miękkości. Następnie ryż osączyć i trzymać w cieple.
     
  2. Przygotować sos teriyaki: sos sojowy wymieszać z miodem, sokiem z cytryny oraz olejem, po czym przelać na patelnię i podgrzać. Następnie dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mielony imbir. Całość gotować na małym ogniu do zgęstnienia, często mieszając. Przecedzić przez sitko.
     
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 220ºC. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki, po czym ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Oprószyć solą i pieprzem, po czym skropić oliwą z oliwek. Piec ok. 10 minut.
     
  4. W międzyczasie przygotować rybę. Filety z łososia oprószyć solą oraz pieprzem i smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym ok. 5 minut z każdej strony.
     
  5. Rybę zalać sosem teriyaki i podgrzewać przez 5 minut, przewracając filety na drugą stronę. Podawać na ryżu z pieczonymi szparagami.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie