Podzielcie się zadaniami i ruszajcie na podbój... kuchni! Tak, wspólne gotowanie może być świetną zabawą i odpoczynkiem od dnia codziennego. Warto od czasu do czasu odłożyć telefon, zamknąć się przed światem i pobyć razem. A skoro przy okazji można przyrządzić coś pysznego, to dlaczego nie relaksować się przy dźwiękach kuchennych. W końcu życie jest pyszne!
Przygotowanie: 40 min
Pieczenie: 10 min
Składniki na 2 porcje:
- 2 filety z łososia ze skórą (po 200 g)
- 200 g ryżu
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- masło klarowane do smażenia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Ryż opłukać, po czym zalać wodą i posolić. Gotować do miękkości. Następnie ryż osączyć i trzymać w cieple.
-
Przygotować sos teriyaki: sos sojowy wymieszać z miodem, sokiem z cytryny oraz olejem, po czym przelać na patelnię i podgrzać. Następnie dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mielony imbir. Całość gotować na małym ogniu do zgęstnienia, często mieszając. Przecedzić przez sitko.
-
Piekarnik rozgrzać do temp. 220ºC. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki, po czym ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Oprószyć solą i pieprzem, po czym skropić oliwą z oliwek. Piec ok. 10 minut.
-
W międzyczasie przygotować rybę. Filety z łososia oprószyć solą oraz pieprzem i smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym ok. 5 minut z każdej strony.
- Rybę zalać sosem teriyaki i podgrzewać przez 5 minut, przewracając filety na drugą stronę. Podawać na ryżu z pieczonymi szparagami.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie